Ανοδικά πρόσημα σημειώθηκαν στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια για την Πέμπτη, με τους επενδυτές να επιλέγουν να δώσουν έμφαση στις ανακοινώσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων για το α' τρίμηνο του 2022 και όχι στα στοιχεία για την πορεία ισχυρών οικονομιών της Ευρωζώνης, εν μέσω των ανησυχιών για τις επιπτώσεις του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Στο επίκεντρο της προσοχής παραμένουν τα επόμενα βήματα στον ενεργειακό «πόλεμο» μεταξύ της ΕΕ και της Μόσχας, μετά από την απόφαση της Ρωσίας να διακόψει τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Πολωνία και τη Βουλγαρία λόγω άρνησης των δύο χωρών για την πληρωμή σε ρούβλια. Πλέον αναμένεται να φανεί το πως θα εξελιχθεί η συνέχιση της προμήθειας ρωσικού φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά, καθώς τα διεθνή μέσα αναφέρουν αντιδράσεις μέσα στα ευρωπαϊκά όργανα, και την απαίτηση χωρών να υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια στις κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ.

Στα εταιρικά αποτελέσματα, σειρά μεγάλων επιχειρήσεων ανακοίνωσαν κέρδη καλύτερα από αυτά που ανέμεναν οι αναλυτές για το α' τρίμηνο του 2022 με τους κλάδους των τραπεζών και της αυτοκινητοβιομηχανίας να είναι οι μεγάλοι πρωταγωνιστές στα ταμπλό.

Στην κίνηση των δεικτών, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κέρδισε 0,50% στις 446,54 μονάδες.

Ο Euro Stoxx 50 ενισχύθηκε 1,14% στις 6.508 μονάδες.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ανέβηκε 1,15% στις 7.510 μονάδες.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX ισχυροποιήθηκε 1,35% στις 13.980 μονάδες.

Στο Παρίσι ο CAC 40 έγραψε κέρδη 0,98% στις 6.508 μονάδες.

Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο ενισχύθηκε 0,94% στις 24.054 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη ανέβηκε 0,37% στις 8.509 μονάδες.

Μάκρο
Ο γενικός πληθωρισμός της Γερμανίας σε ετήσιο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 7,4% τον Απρίλιο έναντι 7,3% τον Μάρτιο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν να φτάσει στο 7,2%. Ο γενικός πληθωρισμός σε μηνιαίο επίπεδο έφτασε στο 0,8% έναντι 2,5% τον Μάρτιο και έναντι εκτίμησης των αναλυτών για 0,5%.

Ο εναρμονισμένος με τις τιμές της Ευρωπαϊκής Ένωσης πληθωρισμός σε ετήσιο επίπεδο έφτασε το 7,8% έναντι 7,6% τον Μάρτιο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στο 7,6%. Σε μηνιαίο επίπεδο, ο εναρμονισμένος με τις τιμές της ΕΕ πληθωρισμός έφτασε στο 0,7% από 2,5% τον Μάρτιο και έναντι εκτίμησης των αναλυτών για μέτρηση στο 0,4%.

Υψηλός παρέμεινε ο πληθωρισμός της Ισπανίας, σε ετήσια βάση τον Απρίλιο, ωστόσο ήταν χαμηλότερος από τον προηγούμενο μήνα και από τις προσδοκίες των οικονομολόγων, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία της ισπανικής στατιστικής υπηρεσίας INE. Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 8,3% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα εναρμονισμένα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χαμηλότερα από την εκτίμηση οικονομολόγων για άνοδο 9,6%, σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal. Ο ετήσιος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 9,8% τον Μάρτιο. Σύμφωνα με τα εθνικά πρότυπα, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 8,4% σε ετήσια βάση.

Επιχειρηματικές εξελίξεις
Θετικά εξέπληξαν τους αναλυτές τα μεγέθη α' τριμήνου της Barclays, καθώς η ισχυρή απόδοση της μονάδας επενδυτικής τραπεζικής συνέβαλε στην αύξηση των εσόδων. Η βρετανική τράπεζα ανακοίνωσε καθαρά κέρδη πρώτου τριμήνου, πληρωτέα στους μετόχους ύψους 1,4 δισ. λιρών (1,76 δισ. δολ.), πάνω από τις προσδοκίες των αναλυτών που τα τοποθετούσαν στα 644 εκατ. λίρες, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv. Ωστόσο, τα κέρδη είναι μειωμένα κατά 18% από το πρώτο τρίμηνο του 2021, όταν ανήλθαν στα 1,7 δισ. στερλίνες. Τα έσοδα του ομίλου αυξήθηκαν 10% σε ετήσια βάση στα 6,5 δισ. στερλίνες, με ώθηση από τα ισχυρά κέρδη εταιρικής και επενδυτικής τραπεζικής που σημειώθηκαν σε μια απότομη άνοδο της αγοράς.

Στηριγμένη στο φάρμακο Dupixent, η Sanofi ανακοίνωσε την Πέμπτη αυξημένα κέρδη και πωλήσεις για το α’ τρίμηνο, ενώ δήλωσε ότι αναμένει περαιτέρω αύξηση στα κέρδη ανά μετοχή το 2022. Η γαλλική φαρμακευτική εταιρεία ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 2 δισ. ευρώ για το τρίμηνο, από 1,57 δισ. ευρώ το προηγούμενο έτος. Οι πωλήσεις ανήλθαν σε 9,67 δισ. ευρώ, από 8,59 δισ. ευρώ το προηγούμενο έτος.

Ραγδαία αύξηση των κερδών τριμήνου ανακοίνωσε η TotalEnergies λόγω της ανόδου των τιμών της ενέργειας, με τον γαλλικό κολοσσό να ανακοινώνει επέκταση του προγράμματος επαναγοράς μετοχών της κατά 3 δισ. δολάρια για το πρώτο εξάμηνο του έτους, έχοντας ανακοινώσει τον Φεβρουάριο ότι θα εξαγοράσει μετοχές 2 δισ. δολαρίων. Η εταιρεία σημείωσε προσαρμοσμένα καθαρά έσοδα αυξημένα κατά 32% στο τρίμηνο στα 9 δισ. δολάρια και βασικά κέρδη αυξημένα κατά 22% στα 17,4 δισ. δολάρια. Τα καθαρά έσοδα του ομίλου, ωστόσο, μειώθηκαν κατά 15% στα 4,9 δισ. δολάρια μετά από απομείωση 4,1 δισ. δολαρίων που εν μέρει σχετίζεται με το Arctic LNG 2, ένα ρωσικό έργο LNG, το οποίο έχει «μπλοκαριστεί» από κυρώσεις.