Η Ρωσία απέφυγε στο «παρά πέντε» τη χρεοκοπία την περασμένη εβδομάδα, αλλά οι αγορές εξακολουθούν να την αντιμετωπίζουν σαν να είναι στο χείλος του γκρεμού.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, Τα ομόλογα της έχουν κολλήσει σε δυσμενή επίπεδα και τα πενταετή swaps έχουν 87% πιθανότητα αθέτησης. Οι προοπτικές χρεωκοπίας είναι χαμηλότερες από τον Απρίλιο, αλλά εξακολουθούν να είναι αυξημένες.

Ο λόγος δεν είναι άλλος από την τάση των δυτικών κυβερνήσεων προς αυστηρότερες κυρώσεις, που κρατά τους επενδυτές στο σκοτάδι σχετικά με την πιθανότητα να πάρουν στα χέρια τους τις μελλοντικές ρωσικές αποπληρωμές ομολόγων. Ακόμα κι αν η Μόσχα συνεχίζει να ελίσσεται για να βγει από τον λαβύρινθο των κανόνων που της έχουν επιβληθεί, η επιτυχία απέχει πολύ από το να είναι εγγυημένη.

«Η Ρωσία πιθανότατα θα χρεοκοπήσει τελικά», δήλωσε η Έλενα Νταλί, ιδρύτρια της EM Conseil, μιας συμβουλευτικής εταιρείας με έδρα το Παρίσι που ειδικεύεται στη διαχείριση κρατικού χρέους. «Το 2008-09 είδαμε πόσο γρήγορα θα μπορούσαν να εξαερωθούν τα αποθεματικά συναλλάγματος. Δεν είναι μόνο οι επερχόμενες πληρωμές εξυπηρέτησης του χρέους, αλλά η Ρωσία χρειάζεται επίσης να χρηματοδοτήσει την πολεμική της μηχανή και τις ζωτικές για τη χώρα εισαγωγές».

Τα υπάρχοντα μέτρα που επιβλήθηκαν κατά της Ρωσίας μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, έχουν ήδη περιπλέξει σοβαρά τις πληρωμές, εμποδίζοντας και την κυκλοφορία κεφαλαίων.

Οι πιστωτές της Ρωσίας αναζητούν μια «τρύπα» που να επιτρέπει στους επενδυτές να συνεχίσουν να λαμβάνουν πληρωμές ομολόγων. Η μόνη εξαίρεση - η Γενική Άδεια 9Α, που εκδόθηκε από το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων των ΗΠΑ - πρόκειται να σταματήσει στις 25 Μαΐου, δύο ημέρες πριν από την καταβολή κουπονιών που ισοδυναμούν με περίπου 100 εκατομμύρια δολάρια.

Εάν το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ επεκτείνει το waiver, η Ρωσία μπορεί να συνεχίσει να πληρώνει μέσω των τραπεζών της που δεν υπόκεινται σε κυρώσεις, εφόσον έχει τα δολάρια και τα άλλα ξένα νομίσματα διαθέσιμα στο εσωτερικό. Οι ΗΠΑ το θεωρούν αυτό ως έναν τρόπο για να αναγκάσουν τη Ρωσία να «κάψει» τις εγχώριες αποταμιεύσεις σε συνάλλαγμα. Αλλά προς το παρόν, η Μόσχα έχει πολλά μετρητά, χάρη στα δισεκατομμύρια που ρέουν στη χώρα κάθε εβδομάδα από τις πωλήσεις πετρελαίου, φυσικού αερίου και άλλων εμπορευμάτων, συμπεριλαμβανομένης και της Ευρώπης.

Αλλά εάν αυτή η πρακτική τελειώσει και οι ρυθμιστικές αρχές στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο Ηνωμένο Βασίλειο επιβάλουν παρόμοιους περιορισμούς, η αθέτηση πληρωμών θα επανέλθει στο τραπέζι καθώς διακόπτεται ένας άλλος σημαντικός τρόπος πληρωμής.

Οι συναλλαγματικές επιλογές
Μια πιθανή χρεοκοπία «θα εξακολουθήσει να καθορίζεται από την προθυμία της Ρωσίας να πληρώσει, αλλά οι γεωπολιτικές και πολιτικές εκτιμήσεις είναι εξίσου σημαντικές», δήλωσε η Natalia Gurushina, οικονομολόγος της Van Eck Associates Corp.

Αυτήν τη στιγμή, οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο κινούνται προς την κατεύθυνση αυστηρότερων κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Η ΕΕ προτείνει την απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου και τη μείωση της εξάρτησής της από το φυσικό αέριο , πλήττοντας μια βασική πηγή κεφαλαίων για τη Μόσχα.

Αυτό κρατά αμείωτη την προσοχή των επενδυτών σε κάθε βήμα που κάνει η Ρωσία για να εξυπηρετήσει το δημόσιο χρέος της. Τα δύο κουπόνια με πληρωμές στις 27 Μαΐου διαπραγματεύονται κάτω από 30 σεντς, παρόλο που σε αυτά έχουν ενσωματωθεί όροι για εναλλακτικούς τρόπους πληρωμής. Ωστόσο, αυτές οι επιλογές θα μπορούσαν να καταστούν ανενεργές, εάν το Η.Β. και η ΕΕ υιοθετήσουν τη στάση των ΗΠΑ.

Ένα από τα ομόλογα – με πληρωμή σε δολάρια και χρόνο ωρίμανσης το 2026 -- επιτρέπει την πληρωμή σε ευρώ, ελβετικά φράγκα ή λίρα στερλίνα, καθώς και για πληρωμές τόκων σε δολάρια σε λογαριασμούς στην Ελβετία, το Ηνωμένο Βασίλειο ή την ΕΕ. Εάν ο δανειολήπτης επέλεγε αυτήν την εναλλακτική λύση, οφείλει να δώσει στους πιστωτές ειδοποίηση τουλάχιστον πέντε ημερών, σύμφωνα με τη συμφωνία απόκτησης των ομολόγων.

Το ομόλογο του 2036 σε ευρώ έχει μια πρόσθετη ρήτρα που επιτρέπει την πληρωμή σε ρούβλια. Αυτό δίνει μια μικρή εξασφάλιση στους ξένους επενδυτές: Με τα διεθνή κέντρα εκκαθάρισης να μην επεξεργάζονται πλέον ρωσικές συναλλαγές, τα κεφάλαια πιθανότατα θα παραμείνουν στο Εθνικό Αποθετήριο Διακανονισμού της Ρωσίας ή θα μεταφερθούν σε λογαριασμό «τύπου C» στη Ρωσία, που ανοίγει στο όνομα των ομολογιούχων.

Η επόμενη πληρωμή ρωσικών κρατικών ομολόγων που προβλέπει καταβολή αποκλειστικά σε δολάρια είναι στις 24 Ιουνίου και σύμφωνα με το Bloomberg αφορά τόκους για ένα κρατικό κρατικό ομόλογο που λήγει το 2028.