Θετικά επέδρασε τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια η άμεση αντίδραση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στο ενδεχόμενο κατακερματισμού της Ευρωζώνης, καθώς το ολοένα και διογκούμενο κόστος δανεισμού πλήττει πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, ενώ την ίδια στιγμή οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων στην περιφέρεια εκτοξεύτηκαν σε υψηλά πολλών ετών.

Αναλυτικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε κέρδη 1,5% και έκλεισε στις 413,44 μονάδες, με τους κλάδους του λιανεμπορίου και των ταξιδίων να ενισχύονται κατά 3,4%, ενώ η πλειοψηφία των επιμέρους κλάδων έκλεισε με θετικό πρόσημο.

Στους εγχώριους δείκτες, ο γερμανικός DAX στην Φρανκφούρτη ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 13.485 μονάδες, ενισχυμένος κατά 1,36%, ενώ στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 διαμορφώθηκε στις 6.030 μονάδες, σημειώνοντας κέρδη 1,35%.

Παρόμοια εικόνα και στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, με τον FTSE 100 να κερδίζει 1,2% κλείνοντας στις 7.237 μονάδες, ενώ στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο ιταλικός FTSE MIB έκλεισε υψηλότερα κατά 2,87% στις 22.473 μονάδες. Τέλος, στην Ισπανία, ο δείκτης IBEX 35 ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 8.174 μονάδες, με κέρδη 1,34%.

Στο ταμπλό των συνεδριάσεων, με ισχυρά κέρδη σχεδόν 8% έκλεισε η μετοχή της ελβετικής εταιρείας software Temenos, ενώ «βουτιά» της τάξης του 17% σημείωσε ο τίτλος της σουηδικής Getinge μετά την αναθεώρηση του outlook του 2022 από την εταιρεία ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Πλέον, το ενδιαφέρον των ευρωπαϊκών χρηματαγορών στρέφεται στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού και στη διήμερη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, με την αγορά να θεωρεί σχεδόν βέβαιη την αύξηση των βασικών της επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης, σε μία προσπάθεια να τιθασεύσει τον πληθωρισμό, ο οποίος τον Μάιο διαμορφώθηκε σε υψηλά 41 ετών, στο 8,6%.