Με κέρδη έκλεισαν τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια τη Δευτέρα, «ξορκίζοντας» τις ανησυχίες για τις επιπτώσεις της αύξησης των επιτοκίων στην ανάπτυξη της οικονομίας, οι οποίες οδήγησαν τους επενδυτές σε «άτακτη υποχώρηση» την προηγούμενη εβδομάδα. Όλοι οι κλάδοι στην Ευρώπη γνώρισαν άνοδο, με τις τράπεζες να ξεχωρίζουν σημειώνοντας κέρδη 3,3%.

Οι αγορές συνεχίζουν να προβληματίζονται από ενδεχόμενη ύφεσης στην οικονομία λόγω των τελευταίων αυξήσεων των βασικών επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες των ΗΠΑ (Fed) και της Βρετανίας (BoE). Κύρια πηγή ανησυχίας είναι το εάν οι αυξήσεις των επιτοκίων θα επιταχυνθούν το επόμενο χρονικό διάστημα, αυξάνοντας περαιτέρω το κόστος δανεισμού για τις επιχειρήσεις, με στόχο την καταπολέμηση των υψηλών τιμών και του πληθωρισμού που καταγράφεται τόσο στην αμερικανική όσο και στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Σε αυτό το πλαίσιο, το μέλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάρτιν Καζάκς, δήλωσε πως «είναι φυσικό να βλέπουμε αβεβαιότητα και μεταβλητότητα στις αγορές. Πρέπει να περάσουμε αυτή την διαδικασία με ψυχραιμία και σταθερό χέρι και αυτό πρέπει να το δείξουμε στις αγορές».

Ο Λετονός αξιωματούχος πρόσθεσε πως «είναι φυσικό να βλέπουμε μεταβλητότητα χρόνια αφότου δεν υπήρχε αύξηση των επιτοκίων σε επίπεδο νομισματικής πολιτικής. Οι αγορές δεν θα πρέπει να παρασύρονται από την ταχύτητα των ανατιμολογήσεων και να προεξοφλούν πολύ μεγαλύτερα επίπε επιτοκίων» συμπλήρωσε ο Καζάκς.

Εξάλλου, με ενδιαφέρον γίνεται το «ταμείο» για τις βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία, με τον Ζαν-Λυκ Μελασνόν να ετοιμάζει πρόταση μομφής κατά του πρωθυπουργού, Έλιζαμπετ Μπορν, στον απόηχο της αποδυνάμωσης του προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν.

Στην κίνηση των δεικτών, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κέρδισε 0,88% στις 406 μονάδες.

Ο Euro Stoxx 50 ενισχύθηκε 0,88% στις 3.468 μονάδες.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ισχυροποιήθηκε 1,58% στις 7.127 μονάδες.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX κατέγραψε άνοδο 1,08% στις 13.267 μονάδες.

Στο Παρίσι ο CAC 40 ενισχύθηκε 0,64% στις 5.920 μονάδες.

Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο κέρδισε 1% στις 22.006 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη ανέβηκε 1,69% στις 8.283 μονάδες.

Επιχειρηματικές εξελίξεις
Κέρδη 1,53% κατέγραψε η μετοχή της EasyJet στο βρετανικό χρηματιστήριο αν και είχε προηγηθεί η καθοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεων της για την πληρότητα των πτήσεων της εντός του 2022 με την αεροπορική εταιρεία να επικαλείται «λειτουργικές προκλήσεις» από μια σειρά λόγων, όπως η αύξηση του κόστους.

Σε σχετική ανακοίνωση, η EasyJet εκτιμά πως η πληρότητα των πτήσεων της θα ανέλθει στο 87% των επιπέδων του 2019 (προ της πανδημίας) για το γ' τρίμηνο του οικονομικού έτους (λήγει στις 30 Ιουνίου), έναντι 90% στην προηγούμενη εκτίμηση της.

Κέρδη άνω του 28% σημείωσε η μετοχή της γαλλικής φαρμακευτικής Valneva στην αγορά του Παρισιού, μετά από τη συμφωνία για επένδυση 90 εκατ. ευρώ στην εταιρεία από την Pfizer, με την απόκτηση του 8,1% του μετοχικού κεφαλαίου της πρώτης.

Μάκρο
Σημαντική μείωση κατέγραψε σε μηνιαίο βαθμό για τον Απρίλιο το αποτέλεσμα στον κλάδο των κατασκευών της Ευρωζώνης, σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία που ανακοίνωσε η Euroastat.

Ειδικότερα, το εποχικά προσαρμοσμένο αποτέλεσμα για τον κλάδο των κατασκευών συρρικνώθηκε 1,1% έναντι αύξησης 0,1% που είχε καταγράψει τον Μάρτιο.

Ιστορικό υψηλό κατέγραψαν για τον Μάιο οι τιμές παραγωγού στη Γερμανία, ξεπερνώντας οριακά τις εκτιμήσεις των αναλυτών και επιβεβαιώνοντας τις πληθωριστικές πιέσεις που αντιμετωπίζει η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Destatis, σε ετήσιο επίπεδο ο δείκτης τιμών παραγωγού (PPI) αυξήθηκε 33,6% έναντι αύξησης 33,5% τον Μάιο του 2021 και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια άνοδο 33,5%