Η Xiaomi ξεκίνησε τις εγγραφές για την ΙΡΟ της με αναλυτές όσο και επενδυτές να ετοιμάζονται για μια από τις μεγαλύτερες IPO όλων των εποχών, με τις εκτιμήσεις να δείχνουν πως θα φτάσει και ίσως ξεπεράσει τα 10 δισ. δολάρια.

Αυτό μπορεί να είναι ένα πολύ καλό νέο για την εταιρεία, την αγορά και τους επενδυτές, όμως δημιουργεί απρόσμενα προβλήματα στην αγορά του Hong Kong, καθώς το ενδιαφέρον από μικρούς και μεγάλους επενδυτές είναι τόσο μεγάλο, που απειλεί να "στεγνώσει" την αγορά από μετρητά.

Ο λόγος είναι ότι όπως σε κάθε ΙΡΟ οι επενδυτές προσπαθούν να τοποθετήσουν όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα με σκοπό να μεγιστοποιήσουν το κέρδος τους, Και στην περίπτωση της XIAOMI, μιας εταιρείας η οποία είναι η τέταρτη (αυτή τη στιγμή) μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής samrtphones στον κόσμο, με οικοσύστημα προϊόντων και υπηρεσιών που συγκρίνεται μόνο με αυτό της Apple, το ενδιαφέρον είναι τεράστιο.

Έτσι οι τράπεζες της χώρας αντιμετωπίζουν μεγάλη ζήτηση για δανεισμό κεφαλαίων, κάτι που έχει σπρώξει τα επιτόκια του διατραπεζικού δανεισμού στο υψηλότερο επίπεδο τους από το 2008. Για να βάλουμε στο τραπέζι μια σύγκριση, όταν πριν από τρία χρόνια η IPO της China Literation Ltd έφτασε το 1,1 δισ. δολάρια, το ένα τρίτο της νομισματικής βάσης της πόλης "εξαφανίστηκε". Όταν επίσης η Ping an Good Doctor, μια εταιρεία παροχής ιατρικών υπηρεσιών με μεγάλη απήχηση στην περιοχή, ξεκίνησε να λαμβάνει παραγγελίες από ιδιώτες επενδυτές για τις μετοχές του πριν λίγο καιρό, το διατραπεζικό επιτόκιο σημείωσε την μεγαλύτερη αύξηση εδώ και 10 χρόνια.

Και τώρα η XIAOMI ξεκίνησε την ΙΡΟ των κατ' ελάχιστο 10 δισ. δολαρίων, κάτι που αναμένεται να "τινάξει στον αέρα" το τραπεζικό σύστημα του Hong Kong, ενώ κανείς δε ξέρει τι μπορεί να συμβεί αν τελικά ξεπεράσει και την ΙΡΟ της Alibaba η οποία μέχρι στιγμής είναι η μεγαλύτερη της ιστορία στα 25 δισ. δολάρια.

Η αύξηση του διατραπεζικού επιτοκίου επηρεάζει όλες τις τραπεζικές συναλλαγές και αναμένεται να φέρει μεγάλη αναστάτωση στα δάνεια, από απλά στεγαστικά μέχρι μεγάλα επιχειρηματικά και όταν όλη η αγορά "πέσει" σε τραπεζικό δανεισμό για να μπει στην δημόσια εγγραφή της XIAOMI, αυτό σημαίνει λιγότερα χρήματα στην αγορά μετοχών της πόλης αξίας 5,6 τρισ. δολαρίων.

Τα διατραπεζικά επιτόκια στο Hong Kong είναι ήδη σε υψηλά επίπεδα, καθώς η νομισματική αρχή της πόλης έχει αρχίσει να αγοράζει τοπικά δολάρια για να υπερασπιστεί την ισοτιμία, κάτι που έχει απορροφήσει ρευστότητα από την αγορά.

Πηγή: emea.gr