Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι από την Κίνα και τις ΗΠΑ κατέληξαν σε συμφωνία σε κάποια θέματα της εμπορικής διαμάχης μεταξύ των δύο χωρών, αλλά οι διαφωνίες σε άλλα ζητήματα παραμένουν «σχετικά μεγάλες», όπως μετέδωσε σήμερα το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Στις συνομιλίες που διεξήχθησαν χθες και σήμερα συμμετείχαν μια υψηλού επιπέδου αμερικανική αντιπροσωπεία σε θέματα εμπορίου με επικεφαλής τον υπουργό Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν και υψηλόβαθμοι Κινέζοι αξιωματούχοι, μεταξύ των οποίων ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης Λιου Χε, ύστερα από μήνες απειλών και κόντρα απειλών από τις δύο πλευρές αναφορικά με τις εμπορικές πρακτικές.

Οι εμπορικές συνομιλίες υπήρξαν «ειλικρινείς, αποτελεσματικές και εποικοδομητικές», μετέδωσε το Xinhua, αλλά δεν έδωσε σχεδόν καθόλου λεπτομέρειες για το τι συμφώνησαν οι αξιωματούχοι. Εξίσου σημαντικό είναι πως οι δύο πλευρές δεσμεύθηκαν να επιλύσουν τις εμπορικές τους διαμάχες μέσω διαλόγου.

Οι αξιωματούχοι αντάλλαξαν απόψεις για την επίλυση δασμολογικών και μη δασμολογικών ζητημάτων, τη διεύρυνση των διμερών επενδύσεων και την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας. Το κινεζικό πρακτορείο, ωστόσο, δεν έδωσε καμία ένδειξη για το τι είδους ενέργειες μπορεί να γίνουν με βάση αυτή την ανταλλαγή απόψεων. Η αμερικανική αντιπροσωπεία, που όπως δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος στο Reuters αναχώρησε από το Πεκίνο και επιστρέφει στις ΗΠΑ, δεν έχει ακόμα παρουσιάσει την δική της εκδοχή για τις συνομιλίες.

Μια σημαντική συμφωνία που θα άλλαζε ριζικά τις οικονομικές πολιτικές της Κίνας θεωρείτο ιδιαίτερα απίθανη κατά τη διήμερη επίσκεψη, αν και οι όποιες ενδείξεις για ουσιαστική πρόοδο στη διαμάχη θα μπορούσαν να καθυστερήσουν τις όποιες τιμωρητικού χαρακτήρα ενέργειες από τις ΗΠΑ. «Έχουμε πολύ καλές συζητήσεις», δήλωσε νωρίς σήμερα ο Μνούτσιν σε δημοσιογράφους εξερχόμενος του ξενοδοχείου του, χωρίς να κάνει άλλα σχόλια.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξήρε χθες τη σχέση του με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ ενώ ξεκινούσαν οι συνομιλίες των δύο πλευρών σε κρατικό μέγαρο στη δυτική πλευρά της κινεζικής πρωτεύουσας.

Σύμφωνα με δύο πηγές με γνώση του θέματος, η αμερικανική αντιπροσωπεία υπέβαλε ένα έγγραφο στους Κινέζους πριν από τις συνομιλίες, ζητώντας από την Κίνα να μειώσει το εμπορικό της πλεόνασμα με τις ΗΠΑ κατά 200 δισεκ. δολάρια έως το 2020 και να μειώσει τους δασμούς σε όλα τα προϊόντα σε επίπεδα όχι υψηλότερα από αυτά που επιβάλλονται από τις ΗΠΑ. Η αντιπροσωπεία ζήτησε επίσης από την Κίνα να παύσει τις επιχορηγήσεις για την προηγμένη τεχνολογία, σύμφωνα με τις πηγές. Κινέζοι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι η πρόταση είναι «άδικη», ανέφερε η εφημερίδα Wall Street Journal, επικαλούμενη πρόσωπα με γνώση των διαπραγματεύσεων.

Αμερικανοί ειδικοί σε θέματα εμπορίου έχουν πει ότι ανέμεναν το Πεκίνο να προσφέρει στην ομάδα του Τραμπ ένα πακέτο αλλαγών πολιτικής που ίσως περιλάμβανε ήδη ανακοινωθείσες κινήσεις όπως η σταδιακή κατάργηση των προϋποθέσεων για σύσταση κοινοπραξιών σε κάποιους τομείς, η μείωση των δασμών στα οχήματα και οι αυξημένες αγορές αμερικανικών προϊόντων.

Στο επίκεντρο της διαμάχης βρίσκονται οι αμερικανικές καταγγελίες για κατάχρηση της πνευματικής ιδιοκτησίας από την πλευρά της Κίνας. Η κυβέρνηση του Τραμπ υποστηρίζει ότι οι αμερικανικές εταιρίες χάνουν ετησίως εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια λόγω της υποκλοπής εμπορικών μυστικών από την Κίνα.