Οι πέντε χώρες της Brics (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική) καταδίκασαν σήμερα τον «προστατευτισμό» των ΗΠΑ που «υπονομεύει την παγκόσμια ανάπτυξη», μετά την απόφαση της Ουάσινγκτον να αυξήσει τους δασμούς, στοχεύοντας κατά κύριο λόγο στους συμμάχους της.

Στην ανακοίνωσή τους, οι υπουργοί Εξωτερικών των πέντε χωρών που συναντήθηκαν στην Πρετόρια υπογραμμίζουν «την προσήλωσή τους στην αρχή του ελευθέρου εμπορίου». Εξέφρασαν επίσης την αντίθεσή τους «στο νέο κύμα προστατευτισμού και τις επιπτώσεις των μονομερών μέτρων που είναι ασύμβατα με τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) και υπονομεύουν το διεθνές εμπόριο και την οικονομική ανάπτυξη».

Οι υπουργοί επισήμαναν επίσης «τη σημασία μιας ανοιχτής παγκόσμιας οικονομίας που θα επιτρέπει σε όλες τις χώρες και σε όλους τους λαούς να μοιράζονται τα οφέλη της παγκοσμιοποίησης».

Οι ΗΠΑ αποφάσισαν την περασμένη εβδομάδα να επιβάλουν δασμούς ύψους 25% για τον χάλυβα και 10% για το αλουμίνιο στα προϊόντα αυτά που εισάγονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον Καναδά και το Μεξικό. Το Σαββατοκύριακο, στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της G7, οι σύμμαχοι των ΗΠΑ διαμαρτυρήθηκαν ομόφωνα για αυτήν την επιθετική εμπορική πολιτική της Ουάσινγκτον.