Οι άμεσες ξένες επενδύσεις (ΑΞΕ) σε παγκόσμιο επίπεδο συρρικνώθηκαν κατά 23% την περασμένη χρονιά, με τις αφρικανικές χώρες, τις ΗΠΑ και τη Βρετανία να πλήττονται ιδιαίτερα, και οι προοπτικές παραμένουν δυσοίωνες.

Στην ετήσια έκθεσή της, η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (ΔΗΕΕΑ) εξηγεί ότι οι άμεσες ξένες επενδύσεις την περασμένη χρονιά συρρικνώθηκαν στο 1,43 τρισ. δολάρια (1,21 τρισ. ευρώ), λόγω της μείωσης των μεγάλων συγχωνεύσεων και εξαγορών και της μείωσης των αποδόσεων αυτού του είδους των επενδύσεων.

Οι άμεσες ξένες επενδύσεις είναι τοποθετήσεις με τις οποίες οντότητες μιας χώρας αποκτούν μόνιμα συμφέρον σε μια ξένη χώρα. Αυτό διαχωρίζει τις ΑΞΕ από τις ροές κεφαλαίου που γίνονται καθαρά για χρηματοοικονομικούς λόγους και παρουσιάζουν μεγαλύτερες διακυμάνσεις.

Η παγκόσμια μείωση που καταγράφηκε το 2017 εν μέρει μπορεί να αποδοθεί στη μείωση κατά 22% της αξίας των διασυνοριακών συγχωνεύσεων και εξαγορών, σημείωσε η ΔΗΕΕΑ.

«Πάντως, ακόμη και μετά την αφαίρεση των εξαιρετικών, μεγάλου μεγέθους συμφωνιών αυτού του είδους και των εταιρικών αναδιαρθρώσεων που είχαν διογκώσει τις ΑΞΕ το 2016, η μείωση που παρατηρήθηκε το 2017 παραμένει σημαντική», πρόσθεσε.

Αυτή η μείωση μπορεί να εξηγηθεί επίσης εν μέρει από την «μείωση των δεικτών των αποδόσεων» των επενδύσεων του είδους σε όλες τις περιοχές του κόσμου, αλλά ιδίως στην Αφρική, στη Λατινική Αμερική και στην Καραϊβική.

Δυσοίωνες το 2018 οι προοπτικές

Το 2018, οι προοπτικές παραμένουν δυσοίωνες, προειδοποίησε η ΔΗΕΕΑ, η οποία εκτίμησε ότι «οι παγκόσμιες ροές θα αυξηθούν μόνο οριακά».

Η έκθεση τονίζει ακόμη ότι η κλιμάκωση των εντάσεων στο επίπεδο του εμπορίου ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά τις επενδύσεις. Εξάλλου, «η φορολογική μεταρρύθμιση στις ΗΠΑ πιθανότατα θα επηρεάσει σημαντικά τις επενδύσεις παγκοσμίως», κατά τους ειδικούς του ΟΗΕ.

Στις ανεπτυγμένες οικονομίες, οι ροές των ΑΞΕ μειώθηκαν κατά 37% για να φθάσουν τα 712 δισ. δολάρια το 2017. Στην Ευρώπη, οι ροές αυτές υποχώρησαν συνολικά, αλλά αυξήθηκαν στη Γαλλία και στη Γερμανία.

Σύμφωνα με την έκθεση η μείωση των ΑΞΕ στις πλούσιες χώρες εξηγείται πάνω απ' όλα από τις «σημαντικές μειώσεις» στη Βρετανία, που ακολούθησαν την εξαιρετικά υψηλή αξία που είχαν οι συγχωνεύσεις και εξαγορές του 2016, και στις ΗΠΑ, όπου οι αρχές δυσκόλεψαν την καταφυγή σε έναν μηχανισμό με τον οποίο οι αμερικανικές εταιρείες μεταφέρουν την έδρα τους σε άλλο κράτος με χαμηλότερη φορολογία αγοράζοντας μια ξένη εταιρεία.

Το 2017 η Ασία έγινε η περιοχή όπου καταγράφηκαν οι μεγαλύτερες ΑΞΕ, με τις ροές να παραμένουν σταθερές, στα 476 δισ. δολάρια. Οι ΑΞΕ στη Λατινική Αμερική και στην Καραϊβική αυξήθηκαν για πρώτη φορά έπειτα από έξι χρόνια πέρυσι, κατά 8%, στα 151 δισ. δολάρια.

Οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου και οι αρνητικές συνέπειες της ύφεσης στον τομέα των πρώτων υλών στο μακροοικονομικό επίπεδο συνέβαλαν αντίθετα στη συρρίκνωση των ροών προς τις κυριότερες αφρικανικές οικονομίες. Οι ΑΞΕ προς την Αφρική μειώθηκαν έτσι κατά 21% το 2017, στα 42 δισεκατομμύρια.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ