Η Γερμανία δε βλέπει άμεση λύση στην εμπορική διαμάχη με τις ΗΠΑ και η Ευρώπη πρέπει να ενεργήσει αποφασιστικά στην απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει δασμούς στα μέταλλα, δήλωσε σήμερα ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, Πέτερ Αλτμάιερ, που παράλληλα τόνισε πως όσα έγιναν στη σύνοδο των G7 συσπείρωσαν την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ άφησε κατάπληκτους τους συμμάχους του χθες υπαναχωρώντας από το κοινό ανακοινωθέν, το οποίο συμφωνήθηκε από τους ηγέτες της Ομάδας των Επτά (G7) στον Καναδά, όπου αναφερόταν η ανάγκη για «ελεύθερο, δίκαιο και αμοιβαία επωφελές εμπόριο» και η σημασία της καταπολέμησης του προστατευτισμού.

«Είναι σημαντικό οι Ευρωπαίοι να ενεργήσουν αποφασιστικά», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ στον ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk. «Αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι δεν υπάρχει άμεσα κάποια λύση, τουλάχιστον όχι βραχυπρόθεσμα». «Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε τις εμπορικές ανισορροπίες. Είμαστε έτοιμοι να λάβουμε υπόψη πραγματικά επιχειρήματα. Αλλά πιστεύουμε ότι αυτό πρέπει να συμβεί μεταξύ φίλων και εταίρων και όχι μέσω αντιπαράθεσης», δήλωσε.

Ο Αλτμάιερ ανέφερε ότι η σύνοδος των ηγετών της G7 παρήγαγε «εμπόδια» προσθέτοντας ότι πρόσθετοι δασμοί από την κυβέρνηση του Τραμπ όχι μόνο θα πλήξουν τους συμμάχους των ΗΠΑ αλλά και την ίδια την αμερικανική οικονομία.

Όσον αφορά για το τι αποτέλεσμα θα έχουν οι συγκεκριμένες εξελίξεις στη συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας θεωρεί πως θα τη συσπειρώσουν. «Η αναταραχή στη σύνοδο κορυφής της G7 στον Καναδά συσπείρωσε την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι σημαντικό να επιδείξουμε ενότητα σε όλα τα επίπεδα», είπε προσερχόμενος σε συνάντηση των υπουργών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο.