Μια στις τρεις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις σχεδιάζει να μειώσει τις επενδυτικές δαπάνες της ως αποτέλεσμα του Brexit, ενώ πάνω από το ένα δέκατο των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη Βρετανία αναμένεται να φύγουν από τη χώρα, σύμφωνα με έρευνα της ελβετικής τράπεζας UBS. Η έρευνα της UBS, που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 600 επιχειρήσεων της ευρωζώνης.

Σύμφωνα με το Reuters, οι μισές από τις εταιρείες του δείγματος δεν αναμένουν ότι η Βρετανία θα εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε να αλλάξουν τα επενδυτικά τους σχέδια, ωστόσο ο αριθμός των εταιρειών που θα προχωρήσουν σε περικοπές των επενδυτικών τους δαπανών μέσα στους επόμενους 6 έως 12 μήνες αναφέροντας ως λόγω του Brexit αυξήθηκε για πρώτη φορά τα τελευταία δύο χρόνια, στο 34%.

Με το εμπορικό και ρυθμιστικό περιβάλλον που θα ισχύσει στη Βρετανία μετά την αποχώρησή της από την ΕΕ τον επόμενο Μάρτιο να εξακολουθεί να είναι αβέβαιο, οι σχετικές ανακοινώσεις από τις επιχειρήσεις έχουν αυξηθεί.

Η γερμανική Siemens και η Airbus ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι μια αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ χωρίς συμφωνία, θα μπορούσε να απειλήσει μελλοντικές επενδύσεις και ακόμη και την παρουσία τους στη χώρα, θέτοντας σε κίνδυνο χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Εν τω μεταξύ, η αβεβαιότητα λόγω του Brexit έχει μειώσει κατά το ήμισυ τις νέες επενδύσεις στην αυτοκινητοβιομηχανία της Βρετανίας, δήλωσε την Τρίτη το λόμπι των αυτοκινητοβιομηχανίων, σύμφωνα με το Reuters.

Στην έρευνα, που διεξήχθη από τις 8 έως τις 29 Μαΐου, η UBS ρώτησε μια σειρά ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, το 82% των οποίων έχουν επενδύσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, πώς θα αντιδρούσαν στο Brexit. Από το σύνολο των 600 επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα, το 13% δήλωσε ότι σχεδιάζει να αποχωρήσει εντελώς από τη Βρετανία, ενώ το 31% δήλωσε ότι θα αποσύρει μεγάλο μέρος των δραστηριοτήτων του. Το 1/5 των επιχειρήσεων απάντησε ότι δεν θα προχωρήσει σε μετεγκατάσταση, ενώ μόλις το 5% ανέφερε ότι σχεδιάζει να αυξήσει τις δραστηριότητές του στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η αβεβαιότητα σχετικά με το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν η κορυφαία ανησυχία των επιχειρήσεων, ακολουθούμενη με μικρή διαφορά από την έλλειψη σαφήνειας σχετικά με το Brexit και από την ανησυχία για τις πολιτικές του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Σε ό,τι αφορά τις χώρες μετεγκατάστασης, σχεδόν οι μισοί προτιμούν τις χώρες της ευρωζώνης, ενώ η Κεντρική και η Ανατολική Ευρώπη προτιμήθηκε από το 32% των επιχειρήσεων.

Πηγή: emea.gr