Η Ρωσία φιλοδοξεί να καταλάβει την πρώτη θέση στις εξαγωγές όπλων παγκοσμίως, δήλωσε ο γενικός διευθυντής της ρωσικής κρατικής εταιρείας εξαγωγών οπλικών συστημάτων Rosoboronexport Αλεξάντρ Μιχέεφ. Στα σχέδια της εταιρείας είναι οι εξαγωγές αρμάτων μάχης Armata και η αποστολή (θα ξεκινήσει μέσα στο 2019, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Interfax) προηγμένων συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας S-400 στην Τουρκία.

«Φυσικά, έχουμε σαφώς την φιλοδοξία, επειδή η βιομηχανία μας μάς παρέχει αυτή τη δυνατότητα... Μας ενδιαφέρει, να προωθήσουμε κάποια πράγματα και να καταλάβουμε ηγετικό ρόλο» δήλωσε ο Μιχέεφ στους δημοσιογράφους.

Αυτή την στιγμή την πρώτη θέση στις εξαγωγές όπλων κατέχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες

Σύμφωνα με τον Μιχέεφ στις αγορές οπλικών συστημάτων εντάσσονται νέα προϊόντα όπως μικρά πυραυλοφόρα πολεμικά σκάφη Karakurt, το ελαφρύ αμφίβιο άρμα μάχης Sprut, το νέο σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας Viking, το εξελιγμένο σύστημα TOR και το άρμα μάχης Armata.

Εντός του 2019 θα αρχίσει την αποστολή των S-400 στην Τουρκία

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Interfax, το οποίο επικαλείται τη ρωσική κρατική εταιρεία εξαγωγών οπλικών συστημάτων Rosoboronexport, η Ρωσία θα αρχίσει να στέλνει στην Τουρκία εντός του 2019 τα προηγμένα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας S-400.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για το γεγονός ότι ένα μέλος του ΝΑΤΟ όπως είναι η Τουρκία σχεδιάζει να αποκτήσει τα ρωσικά συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας S-400, καθώς θεωρεί ότι μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια ορισμένων αμερικανικών οπλικών συστημάτων που χρησιμοποιούνται από την Τουρκία, περιλαμβανομένων και των μαχητικών F-35.

H εταιρεία Rosoboronexport ανακοίνωσε, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο Ria Novosti, ότι ενδέχεται στις συναλλαγές της με τους ξένους εταίρους της, να υποκαταστήσει το δολάριο με τα εθνικά νομίσματα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ