Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Βρετανία θα βρίσκονται στο εξής σε συνεχή διαπραγμάτευση καθώς οι συνομιλίες τους για την επίτευξη μιας συμφωνίας ενόψει του Brexit, τον Μάρτιο του 2019, μπαίνουν στην τελευταία φάση τους, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ.

"Οι διαπραγματεύσεις μπαίνουν τώρα στην τελική φάση. Συμφωνήσαμε ότι η ΕΕ και η Βρετανία θα βρίσκονται σε συνεχή διαπραγμάτευση" είπε ο Μπαρνιέ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες μαζί με τον Βρετανό ομόλογό του Ντόμινικ Ράαμπ. "Θα εντείνουμε τις διαπραγματεύσεις" διαβεβαίωσε από την πλευρά του ο Βρετανός υπουργός που είναι αρμόδιος για το Brexit.

Ο Ράαμπ, που αντικατέστησε τον περασμένο Ιούλιο τον Ντέιβιντ Ντέιβις διαβεβαίωσε ότι η χώρα του παραμένει δεσμευμένη στις συνομιλίες. "Οι πράξεις μας μιλούν περισσότερο από τα λόγια. Είμαστε εδώ, θα δω και πάλι τον Μισέλ Μπαρνιέ (...) την επόμενη εβδομάδα", υπογράμμισε. Εμφανίστηκε επίσης αισιόδοξος ότι μπορεί να επιτευχθεί μια συμφωνία μέχρι τον Οκτώβριο "αν έχουμε αυτή τη φιλοδοξία, τον πραγματισμό και την ενέργεια και από τις δύο πλευρές".

"Υπάρχουν ακόμη χάσματα, είχαμε μια ειλικρινή συζήτηση γύρω από αυτά", παραδέχτηκε. Πρόσθσε ότι θέλει οι δύο πλευρές να προσπαθήσουν να καταλήξουν σε μια συμφωνία σε πολιτική επίπεδο στα θέματα για τα οποία μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί μια λύση σε τεχνικό επίπεδο.

Καθώς η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ έχει οριστεί για τα τέλη Μαρτίου του 2019, κάθε οριστική απόφαση για το είδος της μελλοντικής σχέσης των δύο πλευρών θα πρέπει να επιτευχθεί πριν από το τέλος του έτους ώστε να υπάρχει χρόνος για την επικύρωση μιας συμφωνίας από τα κοινοβούλια. "Μπορεί να γίνει στις αρχές Νοεμβρίου, αλλά όχι πολύ αργότερα" από αυτήν την ημερομηνία, προειδοποίησε σήμερα ο Μπαρνιέ.

Ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής επανέλαβε ότι εργάζεται "για να οργανώσει μια τακτική αποχώρηση" και εμφανίστηκε εκνευρισμένος από τις απειλές που εκτοξεύονται από το Λονδίνο. "Ακούω πολύ τη συζήτηση στη Βρετανία για το no deal (σ.σ. την αποχώρηση χωρίς συμφωνία) και βλέπω μάλιστα να αναπτύσσεται κατά τρόπο κάπως εμφατικό αυτό το παιχνίδι επίρριψης των ευθυνών στην Ευρωπαϊκή Ένωση" αν δεν υπάρξει συμφωνία, σχολίασε, τονίζοντας: "Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα επηρεαστεί".

Νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Τζέρεμι Χαντ δήλωσε ότι "ένα χαοτικό Brexit χωρίς συμφωνία" θα ήταν "μια από τις μεγαλύτερες απειλές για την ευρωπαϊκή ενότητα", εκτιμώντας ότι η χώρα του θα έφευγε ούτως ή άλλως αλλά οι συνέπειες για την ΕΕ θα ήταν σοβαρές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ