Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έδωσε εντολή στους συνεργάτες του να προχωρήσουν με την επιβολή επιπλέον δασμών ύψους 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε κινεζικά προϊόντα, δήλωσε πηγή σχετική με την διαδικασία, προσθέτοντας ότι το χρονοδιάγραμμα δεν είναι ακόμη σαφές.

Νωρίτερα, το πρακτορείο Bloomberg μετέδωσε ότι ο Τραμπ προχωρεί με την επιβολή δασμών προς τα επιπλέον κινεζικά προϊόντα, παρά τις απόπειρες του υπουργού Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν για την επανέναρξη συνομιλιών με την Κίνα για την επίλυση της εμπορικής διαμάχης. Η απόφαση Τραμπ είχε άμεσα αποτελέσματα στις αγορές, ανατρέποντας την τάση και οδηγώντας σε πτώση το χρηματιστήριο.

Η απόφαση έρχεται μία εβδομάδα αφού ο Τραμπ έκανε λόγο για την πιθανότητα επιβολής δασμών ύψους 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε επιπλέον κινεζικά προϊόντα και απείλησε με νέους δασμούς ύψους 267 δισεκατομμυρίων επί κινεζικών προϊόντων. Η κυβέρνηση Τραμπ έχει ήδη επιβάλει δασμούς ύψους 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων επί κινεζικών προϊόντων.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες μόνο εισήγαγαν προϊόντα από την Κίνα ύψους 505 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον περασμένο χρόνο. Όμως, οι εισαγωγές του 2018 από την Κίνα μέχρι το Ιούλιο αυξήθηκαν κατά 9% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2017, σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία των ΗΠΑ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ