Η Σαουδική Αραβία αναμένει να υπογράψει συμφωνίες ύψους 50 δισεκ. δολαρίων στη διάρκεια του επενδυτικού φόρουμ που άρχισε σήμερα στο Ριάντ, παρά το γεγονός ότι επισκιάζεται από τον φόνο του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.

Στη Δύση οι πάντες δηλώνουν σοκαρισμένοι από την δολοφονία -και κυρίως τον απεχθή τρόπο με τον οποίο φέρεται να έγινε- του Τζαμάλ Κασόγκι, αλλά η αλήθεια είναι πως η αφαίρεση μίας ζωής δεν πρόκειται να σταθεί εμπόδιο στις business δισεκατομμυρίων που σχετίζονται με το αραβικό βασίλειο.

Το Future Investment Initiative (FII), που θα διαρκέσει ως την Πέμπτη, είχε στόχο να προβάλει τη Σαουδική Αραβία ως επικερδή εμπορικό προορισμό, καθώς η χώρα αναζητεί τρόπους να διαφοροποιήσει την οικονομία της και να την ανοίξει στις νέες τεχνολογίες, τον τουρισμό και την ψυχαγωγία.

Η επιβεβαιωμένη, πλέον, δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι, όμως,  προκάλεσε ένα μποϊκοτάζ από δυτικούς πολιτικούς, κορυφαίους τραπεζίτες και διευθυντές εταιρειών. Για παράδειγμα, οι εκπρόσωποι κολοσσών όπως οι Siemens, JPMorgan Chase, Uber και Siemens αποφάσισαν να απέχουν από το συνέδριο, ενώ το ίδιο θα κάνουν πάνω από 20 υψηλού επιπέδου ομιλητές.

Εντούτοις, εκατοντάδες άλλοι τραπεζίτες και διευθυντές εταιρειών συμμετέχουν κανονικά μαζί με αξιωματούχους στο φόρουμ Future Investment Initiative που διεξάγεται στο ξενοδοχείο Ritz-Carlton του Ριάντ.  Η Σαουδική Αραβία, μάλιστα, αναμένεται να υπογράψει συμφωνίες αξίας άνω των 50 δισεκ. δολαρίων στο φόρουμ αυτό, στους τομείς του πετρελαίου, του αερίου, της βιομηχανίας και των υποδομών με εταιρείες όπως οι Trafigura, Total, Hyundai, Norinco, Schlumberger, Halliburton και Baker Hughes.

Ο πετρελαϊκός γίγαντας Saudi Aramco ανακοίνωσε πως υπέγραψε 15 μνημόνια κατανόησης αξίας 34 δισεκ. δολαρίων. Ο διευθύνων σύμβουλος της Total Πατρίκ Πουγιανέ ανακοίνωσε πως η γαλλική εταιρεία πετρελαίου και αερίου θα ανακοινώσει ένα δίκτυο καταστημάτων λιανικής στο βασίλειο μαζί με τη Saudi Aramco.

Η Ρωσία έστειλε μια μεγάλη αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Κιρίλ Ντμίτριεφ, επικεφαλής του Direct Investment Fund, ο οποίος δήλωσε πως η οικονομική μεταμόρφωση της Σαουδικής Αραβίας είναι «σημαντική για τον κόσμο» και πως οι συμπράξεις ανάμεσα σε ταμεία κρατικής περιουσίας αποτελούν «σπουδαία ευκαιρία».

Ο υπουργός Ενέργειας Χαλίντ αλ-Φάλεχ είπε σ' ένα πάνελ πως η Σαουδική Αραβία διέρχεται «μια κάποιου είδους κρίση», αλλά θα προωθήσει τα σχέδιά της για οικονομική διαφοροποίηση. «Ουδείς στο βασίλειο μπορεί να τον δικαιολογήσει (τον φόνο του Κασόγκι) ούτε να τον εξηγήσει», δήλωσε. Μιλώντας κατά την εναρκτήρια συνεδρίαση, η σαουδαράβισσα επιχειρηματίας Λούμπνα Ολαγιάν υποστήριξε πως ο φόνος του διαφωνούντα σαουδάραβα δημοσιογράφου είναι «κάτι ξένο στην κουλτούρα μας».

Διαβάστε Επίσης:

Με ηχηρές απουσίες ξεκίνησε το «Νταβός της ερήμου», στη σκιά της υπόθεσης Κασόγκι