Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς επιτέθηκε στην Κίνα, κατηγορώντας την για «αθέμιτες εμπορικές πρακτικές», την ώρα που συνεχίζεται η εμπορική διαμάχη των δύο χωρών.

«Οι ΗΠΑ δεν θα αλλάξουν πορεία αν δεν αλλάξει τρόπους η Κίνα», δήλωσε ο Πενς σήμερα στη σύνοδο της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC) στο Πορτ Μόρεσμπι.

«Προχωρήσαμε σε αποφασιστικά μέτρα για να αντιμετωπίσουμε την ανισορροπία μας με την Κίνα. Επιβάλαμε (σ.σ. επιπρόσθετους) δασμούς σε κινεζικά προϊόντα 250 δισεκ. δολαρίων και θα μπορούσαμε να υπερδιπλασιάσουμε το ποσό αυτό», εκτίμησε ο Πενς.

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος κατηγόρησε επίσης την Κίνα ότι χορηγεί δάνεια για την ανέγερση υποδομών με όρους που είναι «αδιαφανείς στην καλύτερη περίπτωση» και «πολύ συχνά συνοδεύονται από δεσμεύσεις», προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ προσφέρουν καλύτερες εναλλακτικές.

Ο Πενς ανακοίνωσε ακόμη ότι οι ΗΠΑ θέλουν να συνεργαστούν με την Αυστραλία για την ανάπτυξη μια νέας ναυτικής βάσης στην Παπούα Νέα Γουινέα.

Η Αυστραλία έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα προχωρήσει σε αναβάθμιση της ναυτικής βάσης του Λόμπρουμ, στη νήσο Μάνους (Παπούα Νέα Γουινέα), μία κίνηση που θεωρείται ότι αποσκοπεί στο να περιορίσει την επιρροή της Κίνας στον Ειρηνικό.

«Θα εργαστούμε» με την Αυστραλία και την Παπούα Νέα Γουινέα «για να προστατεύσουμε την κυριαρχία και τα θαλάσσια δικαιώματα στα νησιά του Ειρηνικού», δήλωσε ο Πενς.