Η Ευρωπαϊκή Ένωση δημοσίευσε σήμερα τις προτάσεις της για τη μεταρρύθμιση της διαδικασίας επίλυσης διαφορών στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ), τις οποίες είχε συμφωνήσει με την Κίνα, την Ινδία και άλλες χώρες, ελπίζοντας να ξεπεράσει τις αμερικανικές αντιδράσεις που έχουν βυθίσει σε κρίση τον ΠΟΕ.

Ο ΠΟΕ προσπαθεί να αναπτύξει ένα σχέδιο για τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση στα σχεδόν 24 χρόνια ιστορίας του αφού ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ οδήγησε το πλέον υψηλόβαθμο στον κόσμο δικαστήριο για εμπορικά ζητήματα στο όριο της κατάρρευσης, μπλοκάροντας τον διορισμό των δικαστών του και απειλώντας να αποσύρει τη χώρα του από τον οργανισμό.

«Τώρα, μαζί με έναν ευρύ συνασπισμό των μελών του ΠΟΕ, παρουσιάζουμε τις πιο συγκεκριμένες μέχρι στιγμής προτάσεις μας για τη μεταρρύθμιση του ΠΟΕ. Ελπίζω ότι αυτό θα συμβάλει στην άρση του σημερινού αδιεξόδου», ανέφερε σε ανακοίνωση η Επίτροπος της ΕΕ για το Εμπόριο Σεσίλια Μάλμστρεμ.

Αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε ότι το μπλοκ είχε εντοπίσει πέντε σημεία που προκαλούν ανησυχία στις ΗΠΑ και ότι οι νέες προτάσεις αντιμετωπίζουν τις ανησυχίες αυτές με ολοκληρωμένο τρόπο, προσθέτοντας ότι τώρα εναπόκειται στην Ουάσινγκτον να κάνει αυτό που της αναλογεί.

Οι προτάσεις θα παρουσιαστούν στο Γενικό Συμβούλιο του ΠΟΕ στις 12 Δεκεμβρίου.