Οι καναδικές αρχές συνέλαβαν την οικονομική διευθύντρια και κόρη του ιδρυτή του τεχνολογικού κολοσσού Huawei, Ουάνγκζου Μενγκ ως ύποπτη για παραβίαση των κυρώσεων κατά του Ιράν.  Την άμεση απελευθέρωσή της απαίτησε η Κίνα. Σημαντική πτώση καταγράφουν οι ευρωπαϊκές μετοχές, καθώς η σύλληψη Μενγκ τροφοδοτεί εκ νέου ανησυχίες για το εμπόριο.

Η πρεσβεία της Κίνας στον Καναδά «διαμαρτυρήθηκε έντονα» σήμερα στις καναδικές αρχές και σε αυτές των ΗΠΑ διότι, αντίστοιχα, προχώρησαν στη σύλληψη και ζήτησαν την έκδοση της Ουάνγκζου Μενγκ, της οικονομικής διευθύντριας της κινεζικής εταιρείας-κολοσσού των τηλεπικοινωνιών Huawei, γεγονός που έχει προκαλέσει την οργή του Πεκίνου, που απαίτησε την άμεση απελευθέρωσή της.

Η Μενγκ είναι αντιμέτωπη με την έκδοσή της στις ΗΠΑ, όπου έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης σε βάρος της για παραβίαση των αμερικανικών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στο Ιράν, κι η σύλληψή της από τις αρχές του Καναδά ενδέχεται να αποτελέσει τη σπίθα που θα αναζωπυρώσει τις εντάσεις ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και το Πεκίνο, μόλις μερικές ημέρες μετά την εκεχειρία που κηρύχθηκε στον εμπορικό πόλεμο ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου.

Η Μενγκ συνελήφθη στο Βανκούβερ του Καναδά την 1η Δεκεμβρίου.

Η πρεσβεία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας τόνισε ότι εναντιώνεται σε αυτή και απαιτεί την άμεση αποφυλάκισή της.

«Η καναδική αστυνομία, κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ, συνέλαβε μια κινέζα υπήκοο η οποία δεν παραβίασε οποιονδήποτε αμερικανικό ή καναδικό νόμο», ανέφερε η πρεσβεία σε σύντονη ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπό της. «Η Κίνα έχει ήδη υποβάλει επίσημα αιτήματα στις ΗΠΑ και στον Καναδά, ζητώντας τους να επανορθώσουν αμέσως την εσφαλμένη συμπεριφορά τους και να αποκαταστήσουν την ελευθερία της κυρίας Μενγκ», προστίθεται.

Η Μενγκ αναμένεται να οδηγηθεί ενώπιον δικαστή αύριο Παρασκευή, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης του Καναδά.

Η Μενγκ είναι μια από τους αντιπροέδρους της κινεζικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών και τεχνολογίας και κόρη του ιδρυτή της Χουάγουεϊ, του Τζενγκφέι Ρεν. Η Χουάγουεϊ χαρακτηρίζεται εταιρεία στρατηγικής σημασίας για την Κίνα, καθώς βρίσκεται στην πρωτοπορία σε διάφορα πεδία, από τα δίκτυα 5G ως τους ημιαγωγούς. Η εταιρεία τόνισε ότι δεν έχει ενημέρωση για κανένα αδίκημα με υπαιτιότητα της οικονομικής της διευθύντριας.

Τον Απρίλιο, η εφημερίδα The Wall Street Journal είχε γράψει πως η αμερικανική δικαιοσύνη διενεργούσε έρευνα για να εξακριβώσει εάν η Μενγκ παραβίασε τις αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, που έχει μετατραπεί σε μαύρο πρόβατο για την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ.

Δυτικές κυβερνήσεις εκφράζουν εξάλλου το τελευταίο διάστημα ολοένα μεγαλύτερη ανησυχία για τη δυνητική ανάμιξη της κινεζικής κυβέρνησης στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας πέμπτης γενιάς και σε άλλα δίκτυα τηλεπικοινωνιών. Η Χουάγουεϊ διαβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση δεν αναμιγνύεται στη δραστηριότητά της. Η αμερικανική κυβέρνηση προέτρεψε επίσημα στις αρχές της χρονιάς αμερικανικές εταιρείες τηλεπικοινωνιών να μην εφοδιάζονται με κινεζικό εξοπλισμό.

Η ZTE Corp, μικρότερου μεγέθους ανταγωνίστρια τηςHuawei, αναγκάστηκε να αναστείλει μεγάλο μέρος της δραστηριότητάς της νωρίτερα φέτος, όταν οι αρχές των ΗΠΑ την κατηγόρησαν για την παράνομη εξαγωγή προϊόντων αμερικανικής προέλευσης στο Ιράν και στη Βόρεια Κορέα.

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Σημαντική πτώση καταγράφουν οι μετοχές

Σημαντική πτώση κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές μετοχές στο ξεκίνημα των συναλλαγών σήμερα ύστερα από τη σύλληψη υψηλόβαθμου στελέχους της Huawei που τροφοδότησε τις ανησυχίες για νέα κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου Κίνα-ΗΠΑ, πλήττοντας τους κλάδους τεχνολογίας και αυτοκινητοβιομηχανιών.

Οι μετοχές, ωστόσο, των Ericsson και Nokia, σημείωσαν υπεραπόδοση, καταγράφοντας μικρή άνοδο στην αρχή της συνεδρίασης, καθώς η σύλληψη της οικονομικής διευθύντριας του κινεζικού τεχνολογικού γίγαντα Huawei επέτεινε τις πιέσεις στο μεγαλύτερο ανταγωνιστή τους.

Στις 10:17 ώρα Ελλάδας, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε πτώση 1,2% και οδεύει προς το χαμηλότερο επίπεδό του από τον Δεκέμβριο του 2016, στο οποίο υποχώρησε κατά το μαζικό ξεπούλημα που σημειώθηκε τους δύο τελευταίους μήνες.

Ο γερμανικός δείκτης DAX, που περιλαμβάνει εταιρείες με εξαγωγικό προσανατολισμό ενώ έχει μεγάλη έκθεση στην Κίνα και προσφάτως επλήγη από τις ανησυχίες για επιβράδυνση στη δεύτερη μεγαλύτερη παγκοσμίως οικονομία, σημείωσε πτώση 1,5%.

Τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραφαν οι αυτοκινητοβιομηχανίες, με πτώση 2,7%, υποχωρώντας στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο και πλέον ετών. Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Daimler σημείωσε βουτιά 3,4%.