Η τιμή του πετρελαίου υποχωρεί σήμερα κοντά στα 53 δολάρια το βαρέλι, υπό την πίεση της αυξημένης προσφοράς μεγάλων παραγωγών του ΟΠΕΚ και παραγωγών που δεν είναι μέλη του καθώς και των ανησυχιών για μία επιβράδυνση της οικονομίας που θα μπορούσε να εξασθενίσει τη ζήτηση.

Η τιμή του μπρεντ σημείωνε πτώση 70 σεντς στα 53,10 δολάρια το βαρέλι στις 10.38 (ώρα Ελλάδας). Στις 26 Δεκεμβρίου είχε υποχωρήσει στα 49,93 δολάρια, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2017. Η τιμή του αμερικανικού αργού υποχωρούσε 62 σεντς στα 44,79 δολάρια.

Η παραγωγή της Ρωσίας το 2018 έφθασε σε υψηλό επίπεδο - ρεκόρ για την περίοδο μετά τη Σοβιετική Ένωση, σύμφωνα με σημερινά στοιχεία. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, επίσημα στοιχεία έδειξαν ότι η παραγωγή των ΗΠΑ σημείωσε ρεκόρ τον Οκτώβριο και το Ιράκ ενίσχυσε τις εξαγωγές πετρελαίου τον Δεκέμβριο. Οι τιμές του πετρελαίου μειώθηκαν το 2018, για πρώτη φορά από το 2015, καθώς οι αγοραστές του έφυγαν από την αγορά στο τέταρτο τρίμηνο λόγω αυξημένων ανησυχιών για πλεονάζουσα προσφορά και επιβράδυνση της οικονομίας. Η τιμή του αμερικανικού αργού έκανε βουτιά σχεδόν 25% και του μπρεντ σχεδόν 20%.

Η εκτίναξη της σχιστολιθικής παραγωγής έκανε τις ΗΠΑ τον μεγαλύτερο παραγωγό πετρελαίου του κόσμου, ξεπερνώντας τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία. Η παραγωγή αργού κινείται σε ή κοντά σε υψηλά επίπεδα - ρεκόρ και στις τρεις αυτές χώρες. Ενισχύοντας τις ανησυχίες για επιβράδυνση της οικονομίας, μία σειρά δεικτών υπεύθυνων προμηθειών (PMI) για τον Δεκέμβριο έδειξαν κυρίως μείωση ή επιβράδυνση της μεταποιητικής δραστηριότητας στην Ασία, που είναι η βασική περιοχή από την οποία προέρχεται η αύξηση της ζήτησης. Η Κίνα εξέδωσε σήμερα την πρώτη δέσμη ποσοστώσεων για εισαγωγές αργού το 2019, σε χαμηλότερο επίπεδο από ότι στην αντίστοιχη περυσινή δέσμη, αν και υπάρχουν προσδοκίες αύξησης των όγκων αργότερα φέτος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ