Επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης αναμένεται το 2019, καθώς οι χώρες των G7 επιστρέφουν σε σταθερούς μέσους ρυθμούς ανάπτυξης, σύμφωνα με τις προβλέψεις που παρουσιάζονται στην τελευταία έκθεση Global Economy Watch της PwC.

Η PwC εκτιμά ότι η άνοδος της ανάπτυξης στις περισσότερες μεγάλες οικονομίες που παρατηρήθηκε μεταξύ του τέλους του 2016 και των αρχών του 2018 έχει φτάσει στο τέλος της. Στις ΗΠΑ, η ώθηση που δόθηκε μέσω της παροχής δημοσιονομικών κινήτρων αναμένεται να ατονήσει, τα αυξημένα επιτόκια εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν στη μείωση της καταναλωτικής δαπάνης και το ισχυρό δολάριο θα συνεχίσει να επηρεάζει αρνητικά τις καθαρές εξαγωγές.

Σύμφωνα με την PwC η ανάπτυξη των ΗΠΑ προβλέπεται να μειωθεί από περίπου 2,8% το 2018 σε περίπου 2,3% το 2019.

Η Κίνα επίσης αναμένεται να σημειώσει επιβράδυνση σε σχέση με το 2018. Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει να περιορίσει την καθοδική πορεία της οικονομίας στο ελάχιστο, ο αντίκτυπος των δασμών που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ και η ανάγκη διαχείρισης του χρέους είναι πιθανό να επιβραδύνουν ως έναν βαθμό την ανάπτυξη το 2019.

Η αγορά εργασίας στις ανεπτυγμένες οικονομίες αναμένεται να συνεχίσει την πορεία σε οριακά επίπεδα, με την ανεργία να σημειώνει περαιτέρω μείωση ακόμη και στην περίπτωση μείωσης νέων θέσεων. Ως αποτέλεσμα, αναμένεται αύξηση στους μισθούς αλλά και δημιουργία δυσκολίας για τις επιχειρήσεις που αναζητούν ταλαντούχα στελέχη. Το 2019, η PwC εκτιμά ότι η ανεργία θα μειωθεί περαιτέρω στις ΗΠΑ και τη Γερμανία, στις οποίες οι ρυθμοί αύξησης των θέσεων εργασίας παραμένουν υψηλά.

Η Βρετανία αναμένεται να σημειώσει πτώση στην κατάταξη των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου. Τόσο η Ινδία όσο και η Γαλλία αναμένεται να ξεπεράσουν σε οικονομικό μέγεθος το Ηνωμένο Βασίλειο το 2019, εκτοπίζοντάς το από την πέμπτη στην έβδομη θέση της παγκόσμιας κατάταξης.

Η εναλλαγή θέσεων μεταξύ της Βρετανίας και της Γαλλίας αποτελεί συχνό φαινόμενο λόγω παρόμοιων επιπέδων ανάπτυξης και σχεδόν ίσων πληθυσμών, όμως η άνοδος της Ινδίας είναι πιθανό να είναι μόνιμη.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της PwC, το 2019 η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ στη Βρετανία, τη Γαλλία και την Ινδία αναμένεται να ανέλθει σε 1,6%, 1,7% και 7,6% αντίστοιχα.