Οι υποψήφιοι για την προεδρία της Παγκόσμιας Τράπεζας θα πρέπει να υποβάλουν τα χαρτιά τους από τις 7 Φεβρουαρίου μέχρι τις 14 Μαρτίου, ανακοίνωσε σήμερα το διεθνές ίδρυμα, διευκρινίζοντας ότι ο νέος επικεφαλής θα αναλάβει καθήκοντα πριν από τις γενικές συνελεύσεις της άνοιξης.

Οι υποψήφιοι θα πρέπει να προέρχονται από κάποια από τις 189 χώρες-μέλη. Η Παγκόσμια Τράπεζα διαβεβαίωσε ότι η διαδικασία επιλογής θα είναι "διαφανής, ανοιχτή και βασισμένη στην αξιοκρατία". Σκοπεύει επίσης να δώσει στη δημοσιότητα τον κατάλογο των τριών επικρατέστερων προέδρων, με τη σύμφωνη γνώμη τους.

Μεταξύ άλλων, όσοι διεκδικήσουν τη θέση θα πρέπει να έχουν εμπειρία στη διοίκηση μεγάλου διεθνούς οργανισμού, διπλωματικές ικανότητας και να διακρίνονται από αμεροληψία.

Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Τζιμ Γιονγκ Κιμ ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά την Δευτέρα ότι θα αποχωρήσει την 1η Φεβρουαρίου, τέσσερα χρόνια πριν λήξει η δεύτερη θητεία του. Στόχος του, όπως είπε, είναι να ενταχθεί σε μια "εταιρεία" και να επικεντρωθεί "στις επενδύσεις και στις υποδομές στις αναπτυσσόμενες χώρες".

Είθισται την προεδρία της Παγκόσμιας Τράπεζας να αναλαμβάνει Αμερικανός ενώ ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να προέρχεται από την Ευρώπη. Όμως αυτός ο διακανονισμός αμφισβητείται πλέον έντονα από τις αναδυόμενες χώρες.

Την προεδρία της Παγκόσμιας Τράπεζας ασκεί προσωρινά η γενική διευθύντρια, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Οι εαρινές συνελεύσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΔΝΤ θα διεξαχθούν φέτος από στο διάστημα 12-14 Απριλίου.