Tο εργοστάσιο μεγάλης δυναμικότητας Baltiski LNG, το οποίο βρίσκεται στην Ουστ-Λουγκά και παράγει υγροποιημένο φυσικό αέριο, θα λειτουργεί χρησιμοποιώντας ρωσική τεχνολογία υγροποίησης αερίου, γράφει το ρωσικό περιοδικό «Gazovaya Promishlennost», επικαλούμενο δήλωση του αντιπρόεδρου της εταιρείας Shell και αρμόδιου για το εν λόγο έργο Σάντερ Στένγκενγκ.

Το εργοστάσιο Baltiski LNG είναι μια κοινοπραξία μεταξύ της Gazprom και της Shell, η οποία θα είναι και κάτοχος της ρωσικής αυτής τεχνολογίας. Το ανώτατο διευθυντικό στέλεχος της Shell υπογράμμισε ότι στο έργο αυτό η κοινοπραξία θα επιδιώξουν να πετύχουν τα μέγιστα επίπεδα παραγωγής.

Η κάθε γραμμή παραγωγής του εργοστασίου θα έχει τη δυνατότητα να παράγει ετησίως, σύμφωνα με τον Στένγκενγκ 6,5 εκατ. τόνους υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Το έργο Baltiski LNG προϋποθέτει την κατασκευή εργοστασίου στην περιοχή του Λένινγκραντ (συγκεκριμένα στη Ουστ-Λουγκά) με δυναμικότητα παραγωγής έως 10 εκατ. τόνους LNG ετησίως με προοπτική την παραγωγή 15 εκατ. τόνων ετησίως. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το εργοστάσιο θα ξεκινήσει την λειτουργία του στο διάστημα 2022-2023.

Πρόσφατα η θυγατρική της Gaprom, Gazprom LNG Sankt Petersburg και η Royal Dutch Shell είχαν υπογράψει σχετική συμφωνία που προέβλεπε την εκπόνηση από κοινού τεχνολογικής μελέτης για το εν λόγω έργο. Τον Σεπτέμβριο του 2018 η Gazpom είχε υπογράψει επίσης μνημόνιο αλληλοκατανόησης με την ιαπωνική εταιρεία Mitsui

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Vedomosti