Πτώση άνω του 1% κατέγραψε σήμερα η λίρα έναντι του δολαρίου αφού ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν συνέχισε να πιέζει για νέα καταμέτρηση των ψηφοδελτίων των δημοτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη.

Στις 14:10 ώρα Ελλάδας, η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος διαμορφώθηκε στις 5,6860 λίρες ανά δολάριο. Νωρίτερα είχε υποχωρήσει έως τις 5,7120 λίρες, καταγράφοντας πτώση άνω του 1,5% σε σχέση με την τιμή κλεισίματος της Παρασκευής των 5,6220 λιρών.

Η λίρα έχει δεχθεί πιέσεις από τα αρχικά αποτελέσματα που έδειξαν ότι το κόμμα AKP του Ερντογάν έχασε οριακά τον έλεγχο της Άγκυρας και της Κωνσταντινούπολης από το βασικό αντιπολιτευόμενο κόμμα CHP. Το AKP θέλει επανακαταμέτρηση στην Κωνσταντινούπολη και ο Ερντογάν δήλωσε ότι η διαφορά μεταξύ των δύο υποψηφίων είναι πολύ μικρή για να μπορεί να αντιπολίτευση να υποστηρίξει ότι κέρδισε τις εκλογές. Ο Ερντογάν δήλωσε επίσης ότι η Δυτική Όχθη ανήκει στους Παλαιστινίους, αφού ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανάχου είπε ότι θα προσαρτήσει ισραηλινούς οικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, αν νικήσει στις αυριανές εκλογές.

Η πτώση της λίρας οφείλεται στις πιθανότητες μιας επανακαταμέτρησης στην Κωνσταντινούπολη και μιας διπλωματικής διαμάχης με την Ουάσινγκτον για το Ισραήλ, δήλωσε ο Πιοτρ Μάτις, αναλυτής συναλλαγματικών ισοτιμιών για τις αναδυόμενες αγορές στη Rabobank. «Η μετάδοση από την Τουρκία θα μπορούσε να εξαπλωθεί σε άλλες χώρες αναδυόμενων αγορών, εάν το ξεπούλημα της λίρας κλιμακωθεί σημαντικά τις επόμενες εβδομάδες», δήλωσε, προσθέτοντας ότι το νέο οικονομικό πλάνο που θα ανακοινωθεί από τον υπουργό Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ θα μπορούσε να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στο νόμισμα. Ο Αλμπαϊράκ αναμένεται να ανακοινώσει το πακέτο οικονομικών μεταρρυθμίσεων την Τετάρτη, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Η σημερινή πτώση της λίρας οφείλεται επίσης σε «κερδοσκόπους» που έχουν τη δυνατότητα να στοιχηματίζουν κατά της λίρας χωρίς τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν ενόψει των τοπικών εκλογών, δήλωσε ο Μάτις.

Ο βασικός δείκτης του τουρκικού χρηματιστηρίου σημείωσε νωρίτερα πτώση 1,7%. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου σκαρφάλωσε στο 17,78%.