Πτώση κατέγραψαν σήμερα οι μετοχές στην Ασία, εξαιτίας της υποαπόδοσης των κινεζικών μετοχών, ενώ οι τιμές του πετρελαίου σημείωναν ράλι μετά την είδηση ότι οι ΗΠΑ πιθανόν να ζητήσουν από όλους τους εισαγωγείς ιρανικού αργού να τερματίσουν τις αγορές τους διαφορετικά θα βρεθούν αντιμέτωποι με κυρώσεις.

Μετά την αργία της Μεγάλης Παρασκευής των καθολικών, οι αγορές στη Βρετανία, τη Γερμανία και τη Γαλλία θα παραμείνουν και σήμερα κλειστές ενώ ανοίγουν και πάλι οι αγορές στις ΗΠΑ.

Οι ασιατικές μετοχές υποχώρησαν μετά τις απώλειες στην κινεζική αγορά καθώς τα σχόλια από φορείς χάραξης της πολιτικής ενίσχυσαν τους φόβους ότι το Πεκίνο θα επιβραδύνει τον ρυθμό της χαλάρωσης πολιτικής ύστερα από κάποιες ενδείξεις σταθεροποίησης στη δεύτερη μεγαλύτερη παγκοσμίως οικονομία.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI για τις μετοχές Ασίας-Ειρηνικού εκτός της Ιαπωνίας σημείωσε πτώση 0,3%, απομακρυνόμενος από το υψηλό εννέα μηνών στον οποίο ανήλθε την περασμένη εβδομάδα.

Στην αγορά συναλλάγματος, ο δείκτης δολαρίου έναντι ενός καλαθιού έξι νομισμάτων σημείωσε οριακή πτώση στο 97,391. Το ευρώ κινείτο γύρω στο 1,1239 δολάριο.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το πετρέλαιο μπρεντ κατέγραψαν νωρίτερα άνοδο 2,5% στα 73,76 δολάρια το βαρέλι, έχοντας ανέλθει στα 74,31 δολάρια, το υψηλότερο επίπεδο από την 1η Νοεμβρίου του 2018. Τα αντίστοιχα συμβόλαια για το αμερικανικό αργό ανήλθαν στα 65,87 δολάρια το βαρέλι, το υψηλότερο επίπεδο από τις 31 Οκτωβρίου του 2018.

Ιράν: Οι ΗΠΑ δεν θα καταφέρουν να μειώσουν τις εξαγωγές ιρανικού αργού στο μηδέν

Οι ΗΠΑ δεν θα καταφέρουν να μειώσουν τις εξαγωγές του ιρανικού πετρελαίου στο μηδέν, καθώς το Ιράν είναι έτοιμο για κάθε απόφαση των ΗΠΑ να τερματίσουν τις εξαιρέσεις που έδωσαν σε αγοραστές ιρανικού αργού, όπως μετέδωσε σήμερα το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Tasnim επικαλούμενο πηγή από το ιρανικό υπουργείο Πετρελαίου.

Οι ΗΠΑ αναμένεται να ανακοινώσουν σήμερα ότι αγοραστές του ιρανικού πετρελαίου χρειάζεται να τερματίσουν άμεσα τις εισαγωγές, διαφορετικά θα αντιμετωπίσουν κυρώσεις, δήλωσε στο Reuters πηγή με γνώση του θέματος, προκαλώντας άλμα 3% στις τιμές του αργού στο υψηλότερο επίπεδό τους από τις αρχές του έτους.

«Είτε συνεχιστούν οι εξαιρέσεις είτε όχι, οι εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν δεν θα είναι μηδενικές κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, εκτός κι αν οι ιρανικές αρχές αποφασίσουν να σταματήσουν τις εξαγωγές πετρελαίου…και αυτό δεν είναι της παρούσης», ανέφερε ανώνυμη «ενημερωμένη πηγή» σύμφωνα με το Tasnim.

«Παρακολουθούμε και αναλύουμε όλα τα πιθανά σενάρια και συνθήκες για την εξέλιξη των εξαγωγών πετρελαίου της χώρας μας και έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα…Το Ιράν δεν περιμένει την απόφαση της Αμερικής ή την απουσία αυτής για να εξάγει το πετρέλαιο του», δήλωσε η πηγή σύμφωνα με το Tasnim. «Έχουμε χρόνια εμπειρίας στο να εξουδετερώνουμε τις προσπάθειες των εχθρών να καταφέρουν πλήγματα εναντίον της χώρας», πρόσθεσε η πηγή.

Ιράκ: Η όποια απόφαση για την αύξηση της προσφοράς πετρελαίου πρέπει να ληφθεί συλλογικά από τον ΟΠΕΚ

Το Ιράκ δεσμεύεται από τη θέση του ΟΠΕΚ και των συμμάχων του για μείωση της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου και η όποια απόφαση για αύξηση ή μείωση της παραγωγής πρέπει να ληφθεί συλλογικά από τον ΟΠΕΚ, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου πετρελαίου της χώρας στο Reuters.

«Το Ιράκ δεν παίρνει μονομερή απόφαση να καλύψει τη μείωση πετρελαίου στην αγορά για οποιοδήποτε λόγο», δήλωσε ο Ασίμ Τζιχάντ στο Reuters, όταν ρωτήθηκε αν το Ιράκ είναι έτοιμο να αυξήσει την παραγωγή του για να καλύψει το δυνητικό έλλειμμα στην προσφορά ιρανικού αργού.

Οι ΗΠΑ αναμένεται να ανακοινώσουν σήμερα ότι οι αγοραστές ιρανικού πετρελαίου πρέπει να σταματήσουν σύντομα τις εισαγωγές, διαφορετικά θα αντιμετωπίσουν κυρώσεις, δήλωσε στο Reuters πηγή με γνώση του θέματος, προκαλώντας άλμα 3% στις τιμές του αργού, οι οποίες έφθασαν στο υψηλότερο επίπεδο από την αρχή του έτους.

Η Σαουδική Αραβία είναι διατεθειμένη να αυξήσει την προσφορά πετρελαίου της

H Σαουδική Αραβία είναι διατεθειμένη να καλύψει την όποια δυνητική απώλεια προσφοράς αργού, αν οι ΗΠΑ τερματίσουν τις εξαιρέσεις που είχαν επιτρέψει σε αγοραστές ιρανικού πετρελαίου, αλλά η χώρα θα αξιολογήσει την επίπτωση στην αγορά πριν αυξήσει την παραγωγή της, δήλωσε πηγή με γνώση του θέματος στο Reuters. Η πηγή δήλωσε ότι η όποια δράση από τον μεγαλύτερο εξαγωγέα πετρελαίου θα εξαρτηθεί από τη βεβαιότητα της κατάργησης των εξαιρέσεων και της επίπτωσης που θα έχει αυτή στην αγορά πετρελαίου.

Οι ΗΠΑ αναμένεται να ανακοινώσουν σήμερα ότι οι αγοραστές ιρανικού πετρελαίου πρέπει να σταματήσουν σύντομα τις εισαγωγές πετρελαίου από το Ιράν, διαφορετικά θα αντιμετωπίσουν κυρώσεις, σύμφωνα με πηγή που μίλησε στο Reuters, προκαλώντας άλμα 3% στις τιμές του αργού, οι οποίες σκαρφάλωσαν στο υψηλότερο επίπεδο από την αρχή του έτους.