Επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της βουλγαρικής οικονομίας την επόμενη διετία στο πλαίσιο της αναμενόμενης -όπως τη χαρακτηρίζει στο ενημερωτικό της δελτίο- μείωσης των εξαγωγών, "βλέπει" η Κεντρική Τράπεζα της Βουλγαρίας (BNB).

"Για την περίοδο 2020-2021 αναμένουμε ότι ο ρυθμός αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ θα επιβραδυνθεί ελαφρώς σε σχέση με το 2019 και θα φθάσει το 3,4% το 2021" αναφέρεται στο ενημερωτικό δελτίο της Κεντρικής Τράπεζας της Βουλγαρίας.

Όσον αφορά την περαιτέρω επιβράδυνση της ανάπτυξης κατά τα επόμενα δύο χρόνια, η αιτία - σύμφωνα με την ΒΝΒ- δεν είναι μόνο η πρόβλεψη για περιορισμένη εγχώρια ζήτηση, αλλά και η εξασθένηση των εξαγωγών σε σύγκριση με το 2019. Όσον αφορά την αναμενόμενη μείωση των εξαγωγών, το έγγραφο περιγράφει διάφορους παράγοντες που αναμένεται ότι θα οδηγήσουν σ' αυτή την εξέλιξη.

"Οι κύριοι παράγοντες που αναμένεται να επηρεάσουν την εξωτερική ζήτηση για βουλγαρικά αγαθά και υπηρεσίες σχετίζονται με τις αρνητικές επιδράσεις των προστατευτικών μέτρων στο παγκόσμιο εμπόριο και την επακόλουθη επιβράδυνση της ανάπτυξης του εμπορίου και της βιομηχανικής παραγωγής παγκοσμίως και ειδικότερα στις χώρες της ζώνης του ευρώ, οι οποίες αποτελούν τους κύριους εμπορικούς εταίρους της Βουλγαρίας" επισημαίνει η ΒΝΒ.

"Η επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης στην Τουρκία, καθώς και η αυξημένη αβεβαιότητα που περιβάλλει την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα συνεχίσουν να αποτελούν παράγοντες κινδύνου με πιθανές αρνητικές επιπτώσεις στην εξωτερική ζήτηση αγαθών και υπηρεσιών από τη Βουλγαρία" προστίθεται στο δελτίο της ΒΝΒ.