Καλές ειδήσεις προκύπτουν, σύμφωνα τουλάχιστον με το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg, από τις νέες διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για επιμέρους συμφωνία που θα μπορούσε να ακυρώσει την αναμενόμενη αύξηση των δασμών.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο να κλείσει καταρχήν, επιμέρους συμφωνία για το ζήτημα της χειραγώγησης του νομίσματος με την Κίνα στο πλαίσιο των διμερών διαπραγματεύσεων για το εμπόριο, χάρη στην οποία η αναμενόμενη αύξηση των δασμών σε εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα από το 25% στο 30% ίσως να αποφευχθεί, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg, επικαλούμενο πηγές ενημερωμένες για τις συνομιλίες.

Ο Λευκός Οίκος ενδέχεται να καταλήξει στη διευθέτηση για τα νομισματικά ζητήματα με την Κίνα στο πλαίσιο αυτής που η Ουάσινγκτον αποκαλεί πρώτη φάση μιας ευρύτερης συμφωνίας, πρόσθεσε το Bloomberg, κατά το οποίο οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν για ζητήματα όπως οι εξαναγκαστικές μεταφορές τεχνολογίας και η προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας .

Παράλληλα, η εφημερίδα The New York Times έγραψε ότι η αμερικάνικη κυβέρνηση σύντομα θα δώσει άδειες σε εταιρείες των ΗΠΑ να προμηθεύουν με αγαθά τα οποία δεν θεωρεί ευαίσθητα την κινεζική εταιρεία-κολοσσό των τηλεπικοινωνιών Huawei.

Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ έδωσε το πράσινο φως την περασμένη εβδομάδα προκειμένου να αρχίσουν να δίνονται τέτοιες άδειες σε λιγοστές αμερικανικές εταιρείες, κατ’ εξαίρεση των κυρώσεων που επέβαλε στην κινεζική κατασκευάστρια τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού νωρίτερα φέτος, κατά το δημοσίευμα.

Ούτε το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου, ούτε η Huawei απάντησαν αμέσως όταν το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς τους ζήτησε να σχολιάσουν το δημοσίευμα.