Ως μία κρίση που θα πλήξει ισχυρά την παγκόσμια οικονομία, αλλά ευτυχώς για μικρό χρονικό διάστημα, κρίνουν την ύφεση που θα προκαλέσει η πανδημία του κοροναϊού οι ειδικοί του οίκου JP Morgan.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους για το βάθος και τη διάρκεια της παγκόσμιας ύφεσης, αυτή «μπορεί να είναι η συντομότερη και βαθύτερη ύφεση στη σύγχρονη ιστορία καθώς πιθανολογείται ότι θα διαρκέσει μόνο 2 τρίμηνα, με το 1ο τρίμηνο -12% σε ετησιοποιημένη βάση, το 2ο τρίμηνο -1%, το 3ο τρίμηνο +19% και το 4ο τρίμηνο +4%, ή, -1,1% για όλο το 2020».

Όσον αφορά στην Ευρωζώνη, οι αντίστοιχες προβλέψεις είναι -15% το 1ο τρίμηνο, -22% το 2ο τρίμηνο, +45% το 3ο τρίμηνο και +3,5% το 4ο τρίμηνο.

Για τις ΗΠΑ, προβλέπεται -4% το 1ο τρίμηνο, -14% το 2ο τρίμηνο, +8% το 3ο τρίμηνο και +4% το 4ο τρίμηνο.

σενάριο αυτό βασίζεται σε δύο υποθέσεις: Πρώτον, ότι ο κορονοϊός σταδιακά εξαφανίζεται πριν το καλοκαίρι και επιτρέπει να αρθούν οι πολιτικές lockdown (περιορισμοί στην κυκλοφορία, κλείσιμο καταστημάτων κλπ.), και, δεύτερον, ότι δεν θα υπάρξει δεύτερο κύμα μετάδοσης του ιού, καθώς επιστρέφουν οι άνθρωποι στην κανονικότητα και αίρονται οι διασυνοριακοί περιορισμοί.

«Εάν ο ιός δεν εξαφανισθεί, τότε θα έχουμε μια κλασσική ύφεση μακράς διάρκειας, και εάν υπάρξει 2ο κύμα μετάδοσης, ή ύφεση στην παγκόσμια οικονομία θα έχει το σχήμα W, και η επιβολή περιοριστικών μέτρων lockdown το φθινόπωρο θα οδηγήσει και πάλι σε μεγάλη και απότομη μείωση της οικονομικής δραστηριότητας. Η εμπειρία της Κίνας θα δράσει ως πρόδρομος δείκτης καθώς ο πληθυσμός της επιστρέφει στην κανονικότητα», αναφέρει η JP Morgan.

Ο οίκος εκτιμά ακόμη ότι μπορεί να αποδειχθεί αναπόφευκτη η εθνικοποίηση ιδιωτικών εταιρειών με στόχο τη διατήρηση της απασχόλησης, αλλά μπορεί να αποδειχθεί και κερδοφόρο εγχείρημα για την κυβέρνηση, εάν οι αποτιμήσεις είναι πολύ χαμηλές. Από την άλλη μεριά, η εθνικοποίηση μπορεί να αποδειχθεί προβληματική για τους ομολογιούχους εταιρικών τίτλων και για τους μικρομετόχους.