Η Επιτροπή για τις Επιχειρήσεις και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, του Μαρκ Μάλοχ-Μπράουν, ήρθε σε επαφή με 1.500 διευθύνοντες συμβούλους σε διάστημα δύο ετών για να τους πείσει ότι η βιώσιμη ανάπτυξη μπορεί να ενισχύσει την κερδοφορία τους, με το έργο της να ολοκληρώνεται αύριο στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός.

Πολλές εταιρίες κοιτούν πέρα από τα οικονομικά τους αποτελέσματά τους για να ανακαλύψουν μακροπρόθεσμες οικονομικές ευκαιρίες στους στόχους που έχουν θέσει τα Ηνωμένα Έθνη για τερματισμό της φτώχειας και προστασία του πλανήτη, δήλωσε ο Μαρκ Μάλοχ-Μπράουν, επικεφαλής διεθνούς επιτροπής για τις επιχειρήσεις και την βιωσιμότητα,

«Νιώθουμε ότι ανάψαμε μια φλόγα εδώ», δήλωσε ο Βρετανός Μάλοχ-Μπράουν, πρώην αναπληρωτής γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών. Η ομάδα του περιλαμβάνει ηγέτες εταιριών, όπως η Unilever, η Merck, η Mars, η Alibaba, η Safaricom και η Aviva καθώς και ακαδημαϊκούς και ηγετικές μορφές της κοινωνίας των πολιτών, καλώντας τις επιχειρήσεις να υιοθετήσουν τους στόχους των Ηνωμένων Εθνών για το 2030, όπως ο τερματισμός της φτώχειας και της πείνας και η επιβράδυνση της κλιματικής αλλαγής.

Σε έκθεσή της πέρυσι, η επιτροπή ανέφερε ότι οι εταιρίες μπορούν να ξεμπλοκάρουν τουλάχιστον 12 τρισεκ. δολάρια σε ευκαιρίες στην αγορά έως το 2030 και να δημιουργήσουν έως 380 εκατ. θέσεις εργασίας με το να επικεντρωθούν στις μεταφορές, την ενέργεια, τις πόλεις, τη γεωργία, τα τρόφιμα και την υγεία.

Ο Μάλοχ-Μπράουν δήλωσε στο Reuters ότι το μεγαλύτερο εμπόδιο είναι η νοοτροπία των διευθυνόντων συμβούλων. «Οι διευθύνοντες σύμβουλοι συνεχίζουν να ανησυχούν τρομερά για τα τριμηνιαία αποτελέσματα», δήλωσε. «Το δυσκολότερο επιχείρημα είναι να τους πείσεις να πείσουν τους μετόχους τους να τους αφήσουν να σκεφθούν μακροπρόθεσμα – τουλάχιστον για ένα κομμάτι της επιχείρησής τους».

Εταιρίες όπως η Unilever και η Mars κατέληξαν ότι είναι πολύ καλύτερο να πληρώνουν Αφρικανούς αγρότες ένα δίκαιο και σταθερό τίμημα για το κακάο και να επικεντρώνονται στην ποιότητα της σοκολάτας αντί να κινδυνεύουν να τους οδηγήσουν εκτός αγοράς με χαμηλές τιμές, δήλωσε. Και η ασφαλιστική Aviva αναπτύσσει πρότυπα αναφοράς ούτως ώστε οι επενδυτές να «μπορούν να κρίνουν εάν μια εταιρία έχει αντίκτυπο» σε ό,τι αφορά τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης, δήλωσε.

Μια άλλη πρωτοβουλία ήταν να αναπτυχθούν περισσότερο «μικτές χρηματοδοτήσεις» για τους στόχους της παγκόσμιας ανάπτυξης από πηγές του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.

Ο Μάλοχ-Μπράουν δήλωσε ότι οι κατασκευαστικές εταιρίες μπορούν να αξιοποιήσουν μια τεράστια αγορά για κατοικίες χαμηλού κόστους σε πόλεις όπως το Μουμπάι ή το Λάος αντί να χτίζουν «μέγαρα στο Γουέιμπριτζ», μια πλούσια αγγλική πόλη.

Η Έιμι Τζαντεσίμι, μέλος της επιτροπής και διευθύνουσα σύμβουλος της Lagos Deep Offshore Logistics Base της Νιγηρίας, δήλωσε ότι οι ευκαιρίες στις αναδυόμενες οικονομίες είναι τεράστιες.

Μία πλωτή μονάδα παραγωγής, αποθήκευσης και εκφόρτωσης (FPSO) με μήκος 330 μέτρων, που κατασκευάστηκε για λογαριασμό της Total θα φθάσει στη Νιγηρία αυτή την εβδομάδα από τη Νότια Κορέα προκειμένου να ολοκληρωθούν οι εργασίες κατασκευής της, πριν χρησιμοποιηθεί στο κοίτασμα Egina της Νιγηρίας.
«Στέλνουμε ένα μήνυμα στον κόσμο ότι μπορείς να κάνεις τα πιο ακριβά βιομηχανικά έργα στον κόσμο εδώ, στην Αφρική», δήλωσε ο Τζαντεσίμι.