Η G20 δεσμεύθηκε χθες Πέμπτη να αποφύγει να επιβάλλει “ ανώφελα” εμπορικά εμπόδια στα προϊόντα πρώτης ανάγκης, περιλαμβανομένων των τροφίμων, στη διάρκεια της πανδημίας covid-19, μετά την προειδοποίηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου κατά της απόπειρας λήψης μέτρων προστατευτισμού.

Η πανδημία έχει προκαλέσει αποσταθεροποίηση στην οικονομία και το παγκόσμιο εμπόριο εγείροντας φόβους για μια άνευ προηγουμένου ύφεση, μετά τη “ μεγάλη ύφεση” της δεκαετίας του 1930. Το παγκόσμιο εμπόριο αναμένεται να καταγράψει “ διψήφια πτώση” σε όγκο σχεδόν σε όλες τις περιοχές του κόσμου, επεσήμανε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ).

Οι υπουργοί Εμπορίου και Επενδύσεων της G20 επεσήμαναν ότι οι περιορισμοί στα ιατρικά προϊόντα ζωτικής σημασίας και σε άλλα προϊόντα πρώτης ανάγκης θα πρέπει, εφόσον αυτό είναι δυνατό, να είναι “ αναλογικοί, διαφανείς και προσωρινοί” και δεν θα πρέπει να εγείρουν “ ανώφελα εμπόδια ή να διαταράσσουν την αλυσίδα ανεφοδιασμού”.

Έπειτα από τηλεδιάσκεψη που οργάνωσε η Σαουδική Αραβία, η οποία έχει την εναλλασσόμενη προεδρία της G20, οι υπουργοί δεσμεύθηκαν επίσης “ να αποφύγουν να επιβάλλουν περιορισμούς στις εξαγωγές γεωργικών προϊόντων”, όπως και “ τη δημιουργία ανώφελων αποθεμάτων τροφίμων”.

Τον προηγούμενο μήνα το ΔΝΤ και ο ΠΟΕ είχαν εκφράσει την ανησυχία τους για τις αναταράξεις που επηρεάζουν την αλυσίδα ανεφοδιασμού εξαιτίας των περιορισμών στις εξαγωγές οι οποίες περιορίζουν το εμπόριο απαραίτητων ιατρικών ειδών και τροφίμων.

Ζήτησαν από τις κυβερνήσεις να απέχουν από την επιβολή τέτοιων περιορισμών, εκτιμώντας ότι μακροπρόθεσμα ενδέχεται να παρατείνουν ή να επιδεινώσουν την υγειονομική και οικονομική κρίση, “ με πιο σοβαρές επιπτώσεις να παρατηρούνται πιθανόν στις πιο φτωχές και πιο ευάλωτες χώρες”.