Το ξέσπασμα της πανδημίας του κοροναϊού ήταν βέβαιο πως θα προκαλούσε τεράστιο πλήγμα στην οικονομική δραστηριότητα, κάτι που πλέον δεν αποτελεί απλά θεωρία αλλά φαίνεται ξεκάθαρα και στα επίσημα στοιχεία.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat) τόσο το ΑΕΠ όσο και η απασχόληση κατέγραψαν τη μεγαλύτερη πτώση τους από το 1995, όπου και ξεκίνησαν οι μετρήσεις σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ευρωζώνης.

Πιο συγκεκριμένα, πτώση 12,1% σε τριμηνιαία βάση και 15% σε ετήσια βάση κατέγραψε το εποχικά προσαρμοσμένο ΑΕΠ της ευρωζώνης το β’ τρίμηνο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27, η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 11,7% σε τριμηνιαία βάση και κατά 14,1% σε ετήσια.

Εξάλλου, σύμφωνα με ξεχωριστά στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat, η απασχόληση μειώθηκε κατά 2,8% στην ευρωζώνη σε τριμηνιαία βάση και 2,9% σε ετήσια βάση, ενώ στην ΕΕ τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 2,6% και 2,7%. Η προηγούμενη μεγαλύτερη μείωση ήταν το πρώτο τρίμηνο του 2009 όταν είχε καταγραφεί πτώση 0,8%.

Από τις σημερινές δημοσιεύσεις της Eurostat, αυτό που μπορεί να ληφθεί ως ενθαρρυντικό σημάδι για την επόμενη ημέρα, είναι πως οι εξαγωγές της Ευρωζώνης σημείωσαν άλμα 11,2% σε σύγκριση με τον Μάιο, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν 5,2%. Ως αποτέλεσμα το εμπορικό πλεόνασμα, χωρίς εποχικές διακυμάνσεις, αυξήθηκε στα 21,2 δισ. ευρώ από 19,4 δισ. ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα.