Μετά την απότομη προσγείωση του δευτέρου τριμήνου εξαιτίας των μαζικών lockdowns για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού, η παγκόσμια οικονομία δείχνει να ανακάμπτει με δυναμικούς ρυθμούς.

Παρ’ όλα αυτά, είναι ακόμη πολύ νωρίς να προβλέψει κανείς το οριστικό τέλος της ύφεσης. Και μετά το άλμα της οικονομικής δραστηριότητας, όλα δείχνουν ότι η θα χρειασθεί να περάσουν πολλοί μήνες, εάν όχι χρόνια, μέχρις ότου η παγκόσμια οικονομία καταφέρει να κλείσει τις «πληγές» που έχει αφήσει πίσω της η πανδημική κρίση.

Τα τελευταία στοιχεία για την οικονομία της Βρετανίας είναι ενδεικτικά για τις μελλοντικές προοπτικές. Το ΑΕΠ της Βρετανίας αναπτύχθηκε με ρυθμούς 6,6% τον Ιούλιο έναντι του Ιουνίου και έπειτα από ανάπτυξη 8,7% του προηγουμένου μηνός. Τα στοιχεία του Ιουλίου καταδεικνύουν ανάπτυξη 15% στο τρίτο τρίμηνο, έπειτα από συρρίκνωση 20,4% του δευτέρου τριμήνου.

Mε τη Βρετανία συνεχίζεται ο κύκλος ανακοίνωσης στοιχείων για το ΑΕΠ των μεγαλυτέρων οικονομιών ανά τον κόσμο. Την προηγούμενη εβδομάδα δόθηκαν στη δημοσιότητα τα στοιχεία για την ύφεση στην Ευρωζώνη, με βουτιά 14,7% του ΑΕΠ στο β’ τρίμηνο. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, εμφανίσθηκε χθες περισσότερο αισιόδοξη για τις οικονομικές προοπτικές της Ζώνης του Ευρώ, αναμένοντας ύφεση 8% για φέτος έναντι προηγούμενων εκτιμήσεων του Ιουνίου για συρρίνωση 8,7%.

Η εικόνα των μεγαλυτέρων οικονομιών ενισχύουν την άποψη που συμμερίζονται πολλοί οικονομολόγοι ότι η επιστροφή σε επίπεδα προ-κορωνοϊού επίπεδα θα γίνει με επώδυνα αργούς ρυθμούς στο μεγαλύτερο μέρος του ανεπτυγμένου κόσμου, καθώς ο κορωνοϊός έχει προκαλέσει ανατροπές σε πολλούς κλάδους, από ταξίδια, μέχρι ψυχαγωγία και εργασία στο γραφείο.

«Για όσον καιρό οι μεγάλες οικονομίες δεν θα χρειασθεί να επιστρέψουν και πάλι σε γενικευμένο lockdown, η δραστηριότητα θα συνεχίσει να ανακάμπτει, δεν μπορούν όμως να διατηρηθούν οι εντυπωσιακοί ρυθμοί που είδαμε με την επανέναρξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας πριν από μερικούς μήνες», επισημαίνει ο Ζιλ Μοεκ, επικεφαλής οικονομολόγος στην AXA. «Τα δύσκολα αρχίζουν τώρα», τονίζει.

Ειδικά για τη βρετανική οικονομία, οι οικονομολόγοι δεν αναμένουν επιστροφή σε επίπεδα προ πανδημικής κρίσης πριν από το 2022.

Για τις ΗΠΑ, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Ατλάντα προβλέπει ανάπτυξη 7% στο τρίτο τρίμηνο, έπειτα από ύφεση 9,1% στο τρίμηνο έως τον Ιούνιο. Οι οικονομολόγοι προβλέπουν ανάπτυξη μόλις 1,25% στο τέταρτο τρίμηνο και ανάκαμψη σε επίπεδα προ πανδημίας στις αρχές του 2022.

Τα περιοριστικά μέτρα για να αποφευχθεί η εξάπλωση του κορωνοϊού βύθισαν την παγκόσμια οικονομία σε ύφεση στο δεύτερο τρίμηνο. Το ΑΕΠ των χωρών του G20 συρρικνώθηκε 3,4% κατά τους τρεις πρώτους μήνες του έτους, ενώ στο δεύτερο τρίμηνο γνώρισε τη μεγαλύτερη ύφεση από την εποχή του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Το σημείο καμπής με ανάκαμψη της δραστηριότητας μετά τη σταδιακή άρση των lockdowns άρχισε σε κάποιες χώρες -όπως η Κίνα- τον Μάρτιο και Απρίλιο, ενώ σε κάποιες άλλες από τον Μάιο.

Η ανάκαμψη όμως παραμένει εύθραυστη, καθώς η αναζωπύρωση των κρουσμάτων φέρνει νέα περιοριστικά μέτρα και επιφυλακτική στάση μεταξύ των καταναλωτών. Εν ολίγοις, η πορεία της πανδημίας θα κρίνει και την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας. Μια πορεία γεμάτη προκλήσεις και εμπόδια.

Πηγή: kathimerini.gr