Η παγκόσμια οικονομία οδεύει φέτος προς τη βαθύτερη ύφεση από την εποχή της κρίσης στη δεκαετία του ’30, για να επιστρέψει όμως σε τροχιά δυναμικής ανάκαμψης την επόμενη χρονιά, όπως προβλέπει σε έκθεσή της η Euromonitor International. Ποιες οι εκτιμήσεις για ΗΠΑ και Ευρωζώνη, ποιες οι προκλήσεις στην υλοποίηση του βασικού σεναρίου.

Στο τρίτο τρίμηνο, η επάνοδος στην κανονικότητα αποδείχθηκε γεμάτη προκλήσεις, με την οικονομική δραστηριότητα να παραμένει σε επίπεδα σημαντικά κάτω του φυσιολογικού, παρά τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων και των μέτρων κοινωνικής απόστασης που είχαν ληφθεί για την ανάσχεση της πανδημίας Covid-19. Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο της Euromonitor International, το παγκόσμιο ΑΕΠ αναμένεται να συρρικνωθεί 4,7% το 2020, ενώ για το 2021 αναμένεται ανάπτυξη 5,3%, με τη Euromonitor να υποβαθμίζει τις προβλέψεις της 1,5 ποσοστιαία μονάδα σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις του Μαΐου, καθώς η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων συνοδεύθηκε με αύξηση κρουσμάτων σε ορισμένες χώρες, φουντώνοντας τις ανησυχίες για ένα δεύτερο κύμα κορωνοϊού.

Μεταξύ των μεγάλων οικονομιών, η ύφεση αναμένεται βαθύτερη στην Ευρωζώνη (9,4% για το 2020), με την έκθεση να προβλέπει επιστροφή σε ανάπτυξη με ρυθμούς 5% την επόμενη χρονιά. Το ΑΕΠ των ΗΠΑ προβλέπεται να συρρικνωθεί 6,5% το 2020, για να επιστρέψει σε τροχιά ανάπτυξης 4% το 2021. Η Κίνα αποτελεί τη μοναδική μεταξύ των μεγαλυτέρων οικονομιών που θα γλιτώσει και φέτος την ύφεση, διατηρώντας ισχνή ανάπτυξη 1,2%, για να ανεβάσει ταχύτητα στο 7,9% το 2021.

Η υποβάθμιση των προβλέψεων σε σύγκριση με τα επίπεδα του Μαΐου αντικατοπτρίζει τις χειρότερες του αναμενομένου οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας σε Δυτική Ευρώπη, Ινδία και Λατινική Αμερική (η οποία στη διάρκεια του καλοκαιριού αποτέλεσε το νέο, μεγάλο επίκεντρο της πανδημίας). «Η πανδημία επιδείνωσε τις οικονομικές συνθήκες στις αναπτυσσόμενες οικονομίες, με μεγαλύτερο των αρχικών προσδοκιών το πλήγμα στην οικονομική δραστηριότητα σε ορισμένες χώρες… οι πρόσφατες μεταβολές στη δυναμική της πανδημίας, ειδικά σε ΗΠΑ και Ευρώπη εγείρουν ανησυχίες για ένα δεύτερο κύμα έξαρσης κρουσμάτων», επισημαίνεται στην έκθεση της Euromonitor. Το δυσμενές σενάριο της Euromonitor προβλέπει ύφεση μεταξύ 5,5%-10% για το 2020 και για το 2021  μηδενική ανάπτυξη ή ακόμη και ύφεση 3%. Στο απαισιόδοξο σενάριο αναμένεται ένα δεύτερο κύμα κρουσμάτων και διαθεσιμότητα του εμβολίου για την αντιμετώπιση του Covid-19 περίπου στα μέσα του 2021.

«Τυχόν επιπλοκές στην ανάπτυξη του εμβολίου θα μπορούσαν να εγείρουν περισσότερους κινδύνους για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές», υπογραμμίζεται στην έκθεση.

Ευρωζώνη

Σύμφωνα με τη βασική πρόβλεψη της Euromonitor, το ΑΕΠ της Ζώνης του Ευρώ θα συρρικνωθεί μεταξύ 8%-11% φέτος, για να επιστρέψει σε ανάπτυξη μεταξύ 3,5%-7% το 2021. Η Euromonitor διακρίνει πιθανότητες έως και 51% υλοποίησης του συγκεκριμένου σεναρίου. «Στη διάρκεια του Μαΐου-Ιουνίου, ορισμένοι τομείς της οικονομίας, όπως ο τομέας λιανικής, ανέκαμπταν με ρυθμούς ταχύτερους των αρχικών προσδοκιών. Η ανάκαμψη όμως ήλθε έπειτα από συρρίκνωση 15% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης στο δεύτερο τρίμηνο. Παράλληλα, τα κρούσματα αυξήθηκαν τον Ιούλιο και Αύγουστο, προσεγγίζοντας τα επίπεδα στα τέλη Απριλίου. Σε πολλές χώρες της Ευρωζώνης επιβλήθηκαν μέτρα, όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους. Σε κάποιες ευρωπαϊκές πόλεις επανήλθαν τοπικά lockdowns, ενώ αυξήθηκαν οι περιορισμοί στα ταξίδια», αναφέρει η έκθεση. Το ενδεχόμενο πρόσθετων περιοριστικών μέτρων στις υπηρεσίες φιλοξενίας και ψυχαγωγίας(με συνεπακόλουθη τη μείωση των ωρών εργασίας), καθώς και περισσότερα τοπικά lockdowns, αναμένεται να έχουν αντίκτυπο στην οικονομική δραστηριότητα.

Το κοινό σχέδιο ανάκαμψης που ενέκριναν οι Ευρωπαίοι ηγέτες τον Ιούλιο του 2020 θα προσφέρει στήριγμα στην οικονομία, εντούτοις τα πρώτα ορατά αποτελέσματα δεν αναμένονται ενωρίτερα από το 2021.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι το πακέτο μέτρων θα ενισχύσει το ΑΕΠ της Ε.Ε. περίπου κατά 2% έως το 2024, με την επίδραση να κυμαίνεται από 1% για τις χώρες υψηλού εισοδήματος, όπως η Γερμανία, μέχρι 4% για χώρες χαμηλότερου εισοδήματος, όπως η Ιταλία. Εν μέσω αβεβαιότητας για το πώς θα διανεμηθούν τα κονδύλια του πακέτου, οι αναλυτές της Euromonitor αναβάθμισαν κατά 0,3-0,6 ποσοστιαίες μονάδες τις προβλέψεις για την ανάπτυξη του ΑΕΠ των ευρωπαϊκών χωρών που δέχθηκαν ισχυρότερο πλήγμα από τον κορωνοϊό και για το διάστημα 2021-2024.

Πηγή: kathimerini.gr