Ανάκαμψη με το «σταγονόμετρο» προβλέπει το ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία το 2021, δίνοντας στη χώρα μας μια από τις χαμηλότερες προβλέψεις ανάπτυξης μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης.

Ο πήχης για την επάνοδο της ελληνικής οικονομίας μπαίνει στις προβλέψεις του Ταμείου στο 4,1%, αισθητά χαμηλότερα και από το δυσμενές σενάριο του υπουργείου Οικονομικών για αύξηση του ΑΕΠ κατά 4,5% το επόμενο έτος, στην περίπτωση όπου δεν έρθουν τα κεφάλαια από την Ευρώπη και η πανδημία συνεχίσει να δίνει το παρών έως και το δεύτερο τρίμηνο του 2021, επηρεάζοντας για μία ακόμα χρονιά τον τουρισμό.

Στο βασικό σενάριο, το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει δυναμική ανάκαμψη 7,5% το επόμενο έτος, ποσοστό το οποίο δεν «βλέπει» το ΔΝΤ για καμία χώρα της ευρωζώνης. Το ΔΝΤ βέβαια δεν φημίζεται για τις αισιόδοξες προβλέψεις του, ενώ τα τελευταία χρόνια δεν λείπουν οι περιπτώσεις όπου οι εκτιμήσεις του διαψεύστηκαν.

Στο World Economic Outlook, το οποίο δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα στο πλαίσιο της ετήσιας Συνόδου ΔΝΤ και Παγκόσμιας Τράπεζας, η γενική εκτίμηση είναι πως για την παγκόσμια οικονομία, ο ανήφορος που διανοίγεται με φόντο την πανδημία θα είναι μακρύς, άνισος και σπαρμένος με αβεβαιότητες.

Το παγκόσμιο ΑΕΠ, μετά από ένα μακροβούτι 4,4% φέτος, αναμένεται να επανέλθει σε επίπεδα κοντά σε αυτά του 2019 (θα υπολείπεται κατά 0,6 μονάδα) με ανάπτυξη 5,2%. Οι πληγές της πανδημίας θα παραμείνουν ορατές για χρόνια, με διεύρυνση των ανισοτήτων και έξαρση της φτώχειας. Υπολογίζεται πως 90 εκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη θα βυθιστούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας το 2020, κερδίζοντας λιγότερα από 1,9 δολάριο την ημέρα.

Η ανεργία θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα ανά τον κόσμο, καθώς μόνο το δεύτερο τρίμηνο του 2020 η μείωση των ωρών εργασίας ισοδυναμεί με απώλεια 400 εκατομμυρίων θέσεων πλήρους απασχόλησης ενώ στις ανεπτυγμένες οικονομίες, στο τέλος του 2021, το δημόσιο χρέος θα βρίσκεται στο 125% του ΑΕΠ, μετά από ένα άλμα 20 μονάδων.

Σε περιβάλλον πρωτοφανούς παγκόσμιας αβεβαιότητας, η ελληνική οικονομία θα δυσκολευτεί, σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΔΝΤ, να ξαναβρεί τον βηματισμό της. Φέτος, η ύφεση θα φτάσει στην Ελλάδα το 9,5% (8,2% προβλέπει το υπουργείο Οικονομικών) και το 2021 η ανάκαμψη θα είναι 4,1%. Στην ευρωζώνη αντίστοιχα, μετά από βουτιά 8,3%, ακολουθεί ανάπτυξη 5,2%. Σε μια προβολή στο μέλλον, το ΔΝΤ επιμένει στην πάγια θέση του ότι, σε βάθος χρόνου, η ελληνική οικονομία θα «σέρνεται» με ρυθμό ανάπτυξης 1% το 2025.

Η Ελλάδα φέτος δεν κρατά τα σκήπτρα της ύφεσης στην ευρωζώνη. Προηγούνται η Ισπανία με 12,8%, η Ιταλία με 10,6%, η Πορτογαλία με 10% και η Γαλλία με 9,8%. Προβλέπεται όμως πως θα εμφανίσει μια από τις χαμηλότερες επιδόσεις ανάκαμψης (4,1%), «περνώντας» μόνο τη Φινλανδία (3,6%) και την Ολλανδία (4%). Το υψηλότερο ποσοστό ανάκαμψης προβλέπεται στην Ισπανία με 7,2%.

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις του ΔΝΤ και για την ανεργία, οι οποίες επίσης απέχουν πολύ από τις αντίστοιχες του υπουργείου Οικονομικών. Εκτιμάται έκρηξη της ανεργίας στο 19,9% του εργατικού δυναμικού φέτος (από 17,3%), με μόνο μερική αποκλιμάκωση στο 18,3% το 2021. Η δεύτερη χειρότερη επίδοση ανεργίας στην ευρωζώνη συναντάται στην Ισπανία, όπου το ΔΝΤ προβλέπει «κολλημένη» ανεργία στο 16,8% φέτος και του χρόνου, ενώ για την Ιταλία προβλέπεται ότι η ανεργία από 11% φέτος θα αυξηθεί περαιτέρω στο 11,8% το 2021.

Η γενική προτροπή του ΔΝΤ προς όλες τις κυβερνήσεις είναι να μη βιαστούν να αποσύρουν τα μέτρα στήριξης από την οικονομία, ενώ ειδικά για την Ελλάδα, πρόσφατα το Ταμείο είχε στείλει μήνυμα στην κυβέρνηση να μη βιαστεί να επιστρέψει στα πρωτογενή πλεονάσματα.

Στις υπόλοιπες προβλέψεις του ΔΝΤ για την Ελλάδα, ο πληθωρισμός από -0,6% φέτος θα διαμορφωθεί σε 0,7% το 2021 και το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών από 7,7% του ΑΕΠ θα περιοριστεί στο 4,5% το επόμενο έτος, αλλά θα συνεχίσει να δίνει ηχηρό παρών (-3,6%) έως το 2025.

Πηγή: euro2day.gr