Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη μειώθηκε τον Σεπτέμβριο για δεύτερο συνεχόμενο μήνα σε χαμηλό επίπεδο τεσσάρων ετών, κυρίως λόγω της μεγάλης πτώσης των τιμών ενέργειας.

Στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat) έδειξαν ότι o πληθωρισμός υποχώρησε σε ετήσια βάση στο -0,3% από -0,2% τον Αύγουστο, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της Eurostat στις αρχές Οκτωβρίου.

Τα τρόφιμα και ο καπνός συνέβαλαν κατά 0,34 ποσοστιαίες μονάδες στον πληθωρισμό και οι υπηρεσίες κατά 0,24 μονάδες, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, αλλά η πτώση των τιμών ενέργειας κατά 8,2% σε ετήσια βάση αφαίρεσε από αυτόν 0,81 ποσοστιαίες μονάδες.

Ο λεγόμενος δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει τις τιμές της ενέργειας και των νωπών τροφίμων, μειώθηκε στο 0,4% από 0,6% τον Αύγουστο. Στόχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι ο πληθωρισμός να διαμορφώνεται λίγο χαμηλότερα από το 2%.

Σύμφωνα με άλλα στοιχεία της Eurostat, το μη προσαρμοσμένο εμπορικό πλεόνασμα της Ευρωζώνης διαμορφώθηκε στα 14,7 δισεκ. ευρώ τον Αύγουστο, λίγο υψηλότερα από τα 14,4 δισεκ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2019.