Η τουρκική λίρα έκανε σήμερα το μεγαλύτερο ράλι εδώ και περισσότερο από δύο χρόνια, με την ισοτιμία της να αυξάνεται σχεδόν 6% μετά την αιφνιδιαστική αποχώρηση το σαββατοκύριακο του υπουργού Οικονομικών και του διοικητή της κεντρικής τράπεζας.

Ο νέος διοικητής Νάτσι Αγκμπάλ δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα θα χρησιμοποιήσει «αποφασιστικά» όλα τα μέσα πολιτικής για να επιτύχει τον βασικό στόχο της σταθερότητας των τιμών. Ο πληθωρισμός της Τουρκίας διατηρείται περί το 12% καθ' όλο το έτος, πολύ πάνω από τον στόχο που είναι περί το 5%.

Τα κέρδη της λίρας αντέστρεψαν την πτώση της την περασμένη εβδομάδα σε χαμηλά επίπεδα - ρεκόρ, καθώς ενισχύθηκαν οι προσδοκίες των αναλυτών για αύξηση των επιτοκίων που θα μπορούσε να χαλαρώσει την πίεση στη συναλλαγματική ισοτιμία και, συνεπώς, στον πληθωρισμό και στο έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου..

Η ισοτιμία της λίρας ενισχύθηκε έως το επίπεδο των 8,08 λιρών ανά δολάριο από το επίπεδο των 8,5445 λιρών την Παρασκευή. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ημερήσιο ράλι μετά την ανάκαμψη του τουρκικού νομίσματος από την πτώση - ρεκόρ που είχε σημειώσει τον Αύγουστο του 2018.

Η λίρα ενισχύθηκε επίσης κατά 5% έναντι του ευρώ, στο επίπεδο των 9,6 λιρών ανά ευρώ, ενώ την περασμένη εβδομάδα η ισοτιμία αυτή είχε φθάσει στο υψηλό επίπεδο των 10,2 λιρών.

Η αναστροφή ακολουθεί την πτώση της λίρας κατά 30% φέτος σε χαμηλά επίπεδα - ρεκόρ εν μέσω της COVID-19, καθώς οι επενδυτές ανησυχούσαν για τη μείωση των συναλλαγματικών διαθεσίμων και την ικανότητα της κεντρικής τράπεζας να αντιμετωπίσει τον διψήφιο πληθωρισμό.