Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) αναθεώρησε σήμερα προς τα κάτω κατά 0,3 της ποσοστιαίας μονάδας την πρόβλεψή του για τον ρυθμό ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας φέτος στο 7,9%, λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας που συνεχίζουν να επηρεάζουν την εγχώρια ζήτηση.

Η Κίνα, όπου ο νέος κορονοϊός έκανε την εμφάνισή του στα τέλη του 2019, κατάφερε ουσιαστικά να θέσει υπό έλεγχο την επιδημία την άνοιξη. Αναμένεται να είναι η μοναδική μεγάλη οικονομία με θετικό ρυθμό ανάπτυξης το 2020.
Το ΔΝΤ αναμένει έτσι ρυθμό ανάπτυξης 1,9% για το 2020, μια πρόβλεψη αμετάβλητη σε σχέση με τον Οκτώβριο, που θα είναι, ωστόσο, η χειρότερη επίδοση για την Κίνα από το 1976, πριν από την έναρξη της εποχής των οικονομικών μεταρρυθμίσεων.
Με την παράλυση της οικονομίας στην αρχή της περυσινής χρονιάς λόγω της πανδημίας, το κινεζικό ΑΕΠ κατέγραψε βουτιά 6,8% το πρώτο τρίμηνο, πριν ανακάμψει κατά 3,2% το δεύτερο τρίμηνο και κατά 4,9% το τρίτο. Τα επίσημα στοιχεία για το 2020, μαζί με αυτά για το τελευταίο τρίμηνο, θα ανακοινωθούν στις 18 Ιανουαρίου.
Το 2019, ο ασιατικός γίγαντας κατέγραψε ρυθμό ανάπτυξης 6,1%, τον ασθενέστερο εδώ και τρεις δεκαετίες.