Θεαματική αύξηση καταγράφει το ύψος των κομίστρων για τις μεταφορές εμπορευμάτων μέσω της Μάγχης μετά το οριστικό "διαζύγιο” του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με εκπροσώπους του χώρου να εκτιμούν ότι μέρος της αύξησης αυτής πρόκειται να διατηρηθεί μόνιμα.

 

Ειδικότερα, το κόστος για τη μεταφορά ενός φορτηγού από τη Γαλλία στο Ηνωμένο Βασίλειο την προηγούμενη εβδομάδα, ήτοι την πρώτη εβδομάδα του χρόνου και παράλληλα πρώτη εβδομάδα μετά την επίσημη αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, ήταν κατά 39% υψηλότερο σε σχέση με τη μέση τιμή κατά το τρίτο τρίμηνο του 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία της παγκόσμιας πλατφόρμας logistics Transporeon.

Η αύξηση αποδίδεται στην αναζωπύρωση της ζήτησης για μεταφορές εμπορευμάτων που καταγράφηκε την προηγούμενη εβδομάδα, η οποία ανήλθε στο 78% του μέσου όρου της συνήθους κίνησης το εν λόγω διάστημα, μετά από μια χαλάρωση που καταγράφηκε λίγο πριν την Πρωτοχρονιά, όταν η ζήτηση μειώθηκε καθώς πολλές εταιρείες είχαν στοκάρει προϊόντα πριν την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση της ΕΕ προκειμένου να αποφύγουν τυχόν καθυστερήσεις.

Πλέον, όμως, καθώς τα αποθέματα αυτά εξαντλούνται, η εμπορευματική κίνηση επιστρέφει, τα κόμιστρα έχουν αυξηθεί και εκφράζονται φόβοι ότι οι νέες τιμές θα γίνουν κανόνας από δω και στο εξής.

"Υπάρχει πιθανότητα να δούμε υψηλότερα κόμιστρα για τις μεταφορές μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και ΕΕ ως αποτέλεσμα του Brexit", σημειώνει ο Στέφαν Σίμπερ, διευθύνων σύμβουλος της Transporeon, και προσθέτει: "Οι μεταφορείς, οι οποίοι συνήθως λειτουργούν με πολύ στενά περιθώρια, αντιδρούν στη δυναμική της αγοράς".

Παρά τις υψηλότερες τιμές, τα προβλήματα που παρατηρούνται στα σύνορα οδήγησαν πολλές ναυτιλιακές εταιρείες να ακυρώσουν προηγούμενες συμφωνημένες συμβάσεις για τη μεταφορά εμπορευμάτων από τη Βρετανία προς την ηπειρωτική Ευρώπη την προηγούμενη εβδομάδα, με το ποσοστό των ακυρώσεων να παραμένει διπλάσιο του μέσου όρου των ακυρώσεων κατά το τρίτο τρίμηνο του 2020.

Η εξέλιξη αυτή αναγκάζει τις εταιρείες που προσπαθούν να μεταφέρουν τα προϊόντα τους να πληρώσουν αναπόφευκτα τα αυξημένα κόμιστρα.

Κι ενώ η αύξηση των κομίστρων κατά τις πρώτες εβδομάδες του έτους είναι συνηθισμένη, λόγω της αυξημένης ζήτησης αλλά και των διακοπών, φέτος η αύξηση αποδίδεται και στην αβεβαιότητα που προκλήθηκε από "ανακοινώσεις πως οι τελωνειακές αρχές πιστεύουν ότι δεν είναι όλοι καλά προετοιμασμένοι", δήλωσε ο Σίμπερ.

Ο υπουργός Brexit του Ηνωμένου Βασιλείου Μίκαελ Γκόουβ έχει προειδοποιήσει ότι το πιο πιθανό είναι να παρατηρηθεί "σημαντική αναστάτωση" καθώς οι εμπορευματικές ροές αυξάνονται και η γαλλική κυβέρνηση επιταχύνει την επιβολή νέων ελέγχων.

Εν τω μεταξύ, η ναυτιλιακή εταιρεία DFDS προειδοποίησε την προηγούμενη εβδομάδα ότι πολλά φορτηγά παρέμειναν σταθμευμένα ή δεν τους επιτράπηκε η είσοδος τα λιμάνια του Ντόβερ, της Δουνκέρκης και του Καλαί λόγω "λαθών στα έγγραφα κατά το check-in".

Ο Ντάνκαν Μπιουκάναν, επικεφαλής πολιτικής στην Ένωση Οδικών Μεταφορών, συμφώνησε ότι οι τιμές ναύλων "δεν θα υποχωρήσουν ποτέ εντελώς επειδή υπάρχει ένα μόνιμο πρόσθετο κόστος ανά αποστολή λόγω της σημαντικής επιπλέον γραφειοκρατίας".