Σε ετοιμότητα παραμένει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την αναπροσαρμογή των εργαλείων της, επανέλαβε η πρόεδρος της, Κριστίν Λαγκάρντ, στη συνέντευξη τύπου μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας.

Όπως ήταν αναμενόμενο η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια (στο 0,00%, 0,25% και -0,50% αντιστοίχως), στις πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης, διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων.

Η κ. Λαγκάρντ θεωρεί πως θα χρειαστεί αρκετός χρόνος ώστε να επιτευχθεί η ευρεία ανοσία στις χώρες της Ευρωζώνης, επισημαίνοντας πως οι εμβολιασμοί αποτελούν μεν ορόσημο, ωστόσο η πανδημία εξακολουθεί να απειλεί τη δημόσια υγεία και βέβαια την οικονομία.

Η μεταποιητική δραστηριότητα παραμένει ανθεκτική, αλλά ο τομέας των υπηρεσιών έχει δεχθεί ισχυρό πλήγμα, αν και μικρότερο από ότι στο πρώτο κύμα της πανδημίας.  Η κ. Λαγκάρντ χαρακτήρισε άνιση την ανάπτυξη της Ευρωζώνης.

Αναφορικά με τον πληθωρισμό η κ. Λαγκάρντ εκτίμησε πως παραμένει εξαιρετικά χαμηλός λόγω της χαμηλής ζήτησης και των ζητημάτων στην αγορά εργασίας, αλλά αναμένει ενίσχυσή του μέσα στους επόμενους μήνες. Τόνισε τη σημασία της δημοσιονομικής τόνωσης για τη διατήρηση ευνοϊκών συνθηκών χρηματοδότησης της οικονομίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.

Η κ. Λαγκάρντ ξεκαθάρισε πως η ΕΚΤ παραμένει σε ετοιμότητα ώστε να αναπροσαρμόσει την εργαλειοθήκη της και τα προγράμματά της. Άλλωστε επανέλαβε πως η ΕΚΤ παρακολουθεί την πορεία των ισοτιμιών, εξετάζοντας τις πιθανές επιπτώσεις στις πληθωριστικές προοπτικές και είναι έτοιμη να προσαρμόσει τα εργαλεία της για να διασφαλιστεί ότι ο πληθωρισμός κινείται στον στόχο της ΕΚΤ, δηλαδή λίγο χαμηλότερα από 2%.

Ακόμη, το έκτακτο πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της πανδημίας (PEPP), διατηρήθηκε στα 1,85 τρισ. ευρώ, έως τον Μάρτιο του 2022, ενώ οι επανεπνδύσεις από την εξόφληση τίτλων θα πραγματοποιούνται για τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2023.

Η κ. Λαγκάρντ τόνισε τη σημασία της μείωσης της αβεβαιότητας και την ενίσχυση της εμπιστοσύνης ώστε να αυξηθούν οι καταναλωτικές δαπάνες και οι επενδύσεις των επιχειρήσεων, κάτι που θα ευνοήσει την οικονομική δραστηριότητα.

Τέλος, η κ. Λαγκάρντ σημείωσε ότι το ΔΣ υπογραμμίζει τον ρόλο- κλειδί του πακέτου Next Generation EU και την ανάγκη να τεθεί σε εφαρμογή χωρίς καθυστέρηση. Κάλεσε σε επιτάχυνση των διαδικασιών επικύρωσης από τα κράτη-μέλη και στην προώθηση δράσεων που ενισχύουν την παραγωγικότητα.

Κατά την πρόεδρο της ΕΚΤ τα συνεχή καθολικά απαγορευτικά που επιβάλλουν οι χώρες για την ανάσχεση της πανδημίας, το πλήγμα που έχουν δεχθεί ορισμένοι κλάδοι και οι παραλλαγές της Covid-19 επιδεινώνουν την ήδη επιβαρυμένη οικονομία της Ευρωζώνης.

Πηγή: naftemporiki.gr