Η γερμανική οικονομία επιβεβαίωσε ότι διαθέτει σαφώς μεγαλύτερες αντοχές και πιο σταθερές βάσεις σε σύγκριση με τις αντίστοιχες των εταίρων της στην ΕΕ. Αυτό αποδεικνύεται, αν μη τι άλλο, από το μέγεθος της ύφεσης και του δημοσιονομικού ελλείμματος για το 2020.

Συγκεκριμένα, μετά την αναθεώρηση των αρχικών εκτιμήσεων, η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία φαίνεται πως συρρικνώθηκε κατά μόλις 4,9%, τη στιγμή που τα αντίστοιχα ποσοστά για Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, ακόμη και Ηνωμένο Βασίλειο είναι σχεδόν διπλάσια. Φυσικά δεν παύει να είναι η πρώτη χρονιά ύφεσης μετά από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2009.

Επίσης, το έλλειμμα διαμορφώθηκε στο 4,2% του ΑΕΠ πέρυσι, το οποίο μεταφράζεται σε 139,6 δισ. ευρώ, ενώ οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για 158,2 δισ. Παρ’ όλα αυτά, πρέπει να σημειωθεί ότι το έλλειμμα είναι το δεύτερο μεγαλύτερο μετά την επανένωση της Γερμανίας, με πρώτο να είναι εκείνο που καταγράφηκε το 1995.

Αναλόγως θετική είναι η εικόνα που αποτυπώνεται στα στοιχεία τα οποία δημοσιοποιήθηκαν σήμερα, σύμφωνα με τα οποία το ΑΕΠ αυξήθηκε στη διάρκεια του τέταρτου τριμήνου κατά 0,3% έναντι του αμέσως προηγούμενου, διαψεύδοντας τις προβλέψεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για 0,1%.

Βασικός «υπεύθυνος» για την καλύτερη εικόνα είναι – τι άλλο; – οι εξαγωγές, καθώς και η δραστηριότητα στον κατασκευαστικό τομέα. Αντιθέτως, οι καταναλωτικές δαπάνες στο ίδιο διάστημα υποχώρησαν κατά 3,3% έναντι του τριμήνου Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, αναδεικνύοντας και την απαισιοδοξία που επικρατούσε στο τέλος του έτους ανάμεσα στους Γερμανούς για την πορεία της πανδημίας και των οικονομικών τους.

Πάντως, όσον αφορά στο 2021, είναι γεγονός ότι οι εκτιμήσεις μοιάζουν πλέον πιο συγκρατημένες έναντι των αρχικών. Για του λόγου το αληθές, η κυβέρνηση υπολογίζει σε ένα ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 3%, έναντι 4,4% που είχε ανακοινώσει το περασμένο φθινόπωρο.

Πηγή: in.gr