Τους οικονομικούς στόχους της κινεζικής κυβέρνησης ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ, παρουσιάζοντας την ετήσια απολογιστική έκθεσή του κατά την έναρξη των φετινών εργασιών του Εθνικού Λαϊκού Συνεδρίου, του κινεζικού κοινοβουλίου.

Η κυβέρνηση της Κίνας θέτει τον στόχο ο ρυθμός της οικονομικής ανάπτυξής της το 2021 να ξεπεράσει το 6% του ΑΕΠ,  Το Πεκίνο δεν είχε ορίσει στόχο για την ανάπτυξη πέρυσι, εξαιτίας των αβεβαιοτήτων που είχε εγείρει η πανδημία του νέου κοροναϊού.

Ακόμη, η κυβέρνηση της Κίνας θέτει στόχο ο πληθωρισμός να κυμανθεί περί το 3% και το δημοσιονομικό έλλειμμα περί το 3,2% του ΑΕΠ, είπε ο κ. Λι. Το 2020, ο στόχος για τον πληθωρισμό είχε οριστεί στο 3,5% και το έλλειμμα είχε οριστεί πως θα ξεπερνούσε κατά τι το 3,6%.

Η αύξηση του στρατιωτικού προϋπολογισμού της Κίνας θα παραμείνει μονοψήφια το 2021, πάντως θα είναι κατά τι μεγαλύτερη από πέρυσι, θα ανέλθει στο 6,8% (ο στόχος ήταν αύξηση 6,6% το 2020).

Το ποσό για το οποίο γίνεται λόγος θα φθάσει το 1,35 τρισ. γιούαν (209 δισ. δολάρια), κατά το προσχέδιο του προϋπολογισμού