Η οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη επέστρεψε απροσδόκητα στην ανάπτυξη αυτό τον μήνα, καθώς τα εργοστάσια αύξησαν την παραγωγή με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 23 ετών, αντισταθμίζοντας τη συνεχιζόμενη επιβράδυνση στον τομέα των υπηρεσιών.

Ωστόσο με το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης να υποφέρει από το τρίτο κύμα της πανδημίας και τα νέα μέτρα lockdown, καθώς και την αργή διαδικασία εμβολιασμών στην περιοχή, τα τελικά στοιχεία της έρευνας και τα νούμερα του Απριλίου μπορεί να είναι πιο υποτονικά.

Ο σύνθετος PMI της iHS Markit διαμορφώθηκε στις 52,5 μονάδες τον Μάρτιο, που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2018, έναντι των 48,8 μονάδων του Φεβρουαρίου.

Οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για άνοδο στις 51 μονάδες, ενώ οι πιο απαισιόδοξοι ανέμεναν αύξηση στις 49,1 μονάδες.

Οι προοπτικές έχουν επιδεινωθεί ωστόσο εν μέσω αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού και των νέων μέτρων, ανέφερε ο επικεφαλής οικονομολόγος Chris Williamson.

Ο τομέας των υπηρεσιών παραμένει το αδύναμο σημείο της οικονομίας, αλλά ακόμα και εδώ ο ρυθμός πτώσης έγινε πιο ήπιος τον Μάρτιο, καθώς οι επιχειρήσεις επωφελήθηκαν από την ανάκαμψη του μεταποιητικού τομέα.

Ο ΡΜΙ υπηρεσιών σημείωσε άνοδο στις 48,8 μονάδες από τις 45,7 μονάδες τον Φεβρουάριο, παραμένοντας σε υφεσιακό επίπεδο, αλλά συνιστά βελτίωση και το υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο.