Παρά τον δύσκολο συνδυασμό του Brexit με την πανδημία και τα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπισή της, η οικονομία της Βρετανίας αναπτύσσεται.

Οι επιχειρήσεις της προσαρμόζονται στα περιοριστικά μέτρα και έχουν αρχίσει να ανακάμπτουν οι εξαγωγές της χώρας προς την Ε.Ε. μετά την πτώση που σημείωσαν στην αρχή του έτους αμέσως μετά το Brexit.

Σύμφωνα με τη βρετανική στατιστική υπηρεσία, το ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε κατά 0,4% τον Φεβρουάριο σε σχέση με τον Ιανουάριο όταν οι επιπτώσεις του Brexit οδήγησαν σε πτώση κατά 2,2% . Οι έμποροι λιανικής αναφέρουν μάλιστα αύξηση των πωλήσεων, ενώ έχει προηγηθεί αύξηση της παραγωγής αυτοκινήτων και γενικότερη ενίσχυση της βιομηχανικής παραγωγής όπως και του κατασκευαστικού κλάδου.

Όπως σχολιάζει, πάντως, σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας the Guardian, η βρετανική οικονομία παραμένει κατά 7,8% μικρότερη από τα επίπεδα στα οποία βρισκόταν τον Φεβρουάριο του 2020 προτού δεχθεί πλήγμα από το πρώτο κύμα της πανδημίας.

Σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές της προς την Ε.Ε., τον Φεβρουάριο σημείωσαν αύξηση κατά 46,6%. Παραμένουν, ωστόσο, μειωμένες κατά 12% σε σύγκριση με τα επίπεδα στα οποία βρίσκονταν την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου  έτους.

Τόσο το ΑΕΠ της χώρας όσο και οι εξαγωγές της έχουν πληγεί σημαντικά από την πανδημία και τα στοιχεία που δίνει η στατιστική υπηρεσία προδίδουν πως η Βρετανία έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει για να επιστρέψει σε παλαιότερα επίπεδα η οικονομία της και θα χρειαστεί χρόνος όταν θα έχουν αρθεί πλήρως τα περιοριστικά μέτρα.

Πηγή: kathimerini.gr