Προχρηματοδότηση ύψους 157 εκατ. ευρώ προς την Κύπρο ενέκρινε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης (NextGenerationEU).

H προχρηματοδότηση ισοδυναμεί με το 13% του συνόλου των επιχορηγήσεων και των δανείων που αντιστοιχούν για την Κύπρο στο πλαίσιο του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας (RRF) και θα βοηθήσει στην έναρξη της εφαρμογής των κρίσιμων επενδυτικών και μεταρρυθμιστικών μέτρων που περιγράφονται στο σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Κύπρου.

Η Επιτροπή θα εγκρίνει περαιτέρω εκταμιεύσεις βάσει της εφαρμογής των επενδύσεων και των μεταρρυθμίσεων που περιγράφονται στο σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Κύπρου. Η χώρα πρόκειται να λάβει συνολικά 1,2 δισεκατομμύριο ευρώ καθ' όλη τη διάρκεια ζωής του σχεδίου της, με 1 δισεκατομμύριο ευρώ να παρέχονται σε επιχορηγήσεις και 200 εκατομμύρια ευρώ σε δάνεια.

Ορισμένα από τα έργα που θα χρηματοδοτηθούν από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) αφορούν επενδύσεις για την εξασφάλιση της πράσινης μετάβασης. Το κυπριακό σχέδιο θα επενδύσει 89 εκατομμύρια ευρώ σε μέτρα ενεργειακής απόδοσης και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, 87 εκατομμύρια ευρώ στην προώθηση της βιώσιμης και πράσινης κινητικότητας και 19 εκατομμύρια ευρώ για την αναβάθμιση της ικανότητας της χώρας να καταπολεμήσει τους κινδύνους πυρκαγιάς (αγορά αεροσκαφών πυρόσβεσης , οχήματα, εξοπλισμός και παροχή σχετικής εκπαίδευσης).

Όσον αφορά στην υποστήριξη της ψηφιακής μετάβασης, το κυπριακό σχέδιο θα επενδύσει 133 εκατομμύρια ευρώ στην ψηφιοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών, δημιουργώντας μια ασφαλή, ολοκληρωμένη και σύγχρονη ψηφιακή αρχιτεκτονική για τη στήριξη της μετάβασης σε συνδυασμό ψηφιακών δημόσιων υπηρεσιών. Θα επενδύσει επίσης 87 εκατομμύρια ευρώ για την ενίσχυση της πρόσβασης στην υποδομή επικοινωνίας και την υποστήριξη ενός ψηφιακού μετασχηματισμού χωρίς αποκλεισμούς.

Για την ενίσχυση της οικονομικής και κοινωνικής ανθεκτικότητας: Το σχέδιο θα επενδύσει 51 εκατομμύρια ευρώ για την αύξηση της ποιότητας της εκπαίδευσης και της κατάρτισης μέσω της μεταρρύθμισης του διδακτικού επαγγέλματος και των προγραμμάτων σπουδών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Θα εισαγάγει, επίσης, μέτρα για τον περιορισμό του επιθετικού φορολογικού σχεδιασμού.

Η πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε: "Η σημερινή πρώτη εκταμίευση 157 εκατομμυρίων ευρώ από κεφάλαια της NextGenerationEU στην Κύπρο είναι ένα σημαντικό ορόσημο. Είναι το πρώτο βήμα για να γίνουν πραγματικότητα οι επενδύσεις και οι μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο κυπριακό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας. Αυτά τα μέτρα θα βοηθήσουν στην εξασφάλιση των ψηφιακών και πράσινων μεταβάσεων της Κύπρου υποστηρίζοντας την ενεργειακή απόδοση, τη βιώσιμη κινητικότητα, την εκπαίδευση και την κατάρτιση και τη βελτίωση της συνδεσιμότητας. Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένη που ένα σημαντικό μέρος των κεφαλαίων θα αφιερωθεί στην προστασία της Κύπρου από την απειλή δασικών πυρκαγιών. Σας εύχομαι κάθε επιτυχία στην εφαρμογή του σχεδίου αποκατάστασης και ανθεκτικότητας".