Οι ελλείψεις που παρατηρούνται στο παγκόσμιο σύστημα της προμηθευτικής αλυσίδας έχουν αναδειχθεί σε μείζον πρόβλημα για τη διεθνή οικονομία, από τότε που ξέσπασε η πανδημία του κορωνοϊού.

Η διακοπή λειτουργίας των εργοστασίων της Κίνας στις αρχές του 2020, η επιβολή καραντίνας και μέτρων εγκλεισμού σε αρκετές χώρες σε όλον τον κόσμο, οι ελλείψεις εργατικών χεριών, η δυναμική ζήτηση για εμπορεύσιμα αγαθά, η αναστάτωση στα δίκτυα διαχείρισης συστημάτων διανομής και οι περιορισμοί στην παραγωγική ικανότητα οδήγησαν στο να εμφανιστούν μεγάλες αυξήσεις στο κόστος μεταφοράς φορτίου και σοβαρές καθυστερήσεις στην παράδοση ειδών.

Σύμφωνα με την έρευνα του ΔΝΤ της τελευταίας εβδομάδας, oι καθυστερήσεις παράδοσης αγαθών στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και στην Ευρωπαϊκή Ενωση, έχουν φθάσει σε επίπεδα ρεκόρ από τα τέλη του 2020. Ο δείκτης της IHS Markit, ο οποίος αφορά τον χρόνο παράδοσης προϊόντων από τους προμηθευτές τους, καταρτίζεται διαμέσου των ερευνών του δείκτη διευθυντών Προμηθειών. Δείχνει δε πόσο μεγάλες είναι οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην προμηθευτική αλυσίδα. Ο δείκτης καταρτίζεται αφότου οι διευθυντές Προμηθειών ερωτηθούν εάν ο χρόνος παράδοσης των όσων έχουν παραγγείλει από τους προμηθευτές τους είναι κατά μέσον όρο πιο αργός, πιο ρήγορος ή αμετάβλητος σε σύγκριση με τα αντίστοιχα δεδομένα τον αμέσως προηγούμενο μήνα. Η καταγραφή υπεράνω των 50 μονάδων φανερώνει ταχύτερες παραδόσεις, τα επίπεδα των 50 μονάδων δείχνουν πως δεν έχουν υπάρξει αλλαγές και τα χαμηλότερα των 50 μονάδων αποτυπώνουν επιβράδυνση εν συγκρίσει με τα ισχύοντα τον προηγούμενο μήνα.

Η πρόσφατη δραστική πτώση, η οποία σημειώθηκε στον δείκτη χρόνου παράδοσης, καταδεικνύει τη δυναμικότερη ζήτηση, το γεγονός πως υπάρχουν εκτεταμένα εμπόδια στο σύστημα προμηθειών ή ένας συνδυασμός αμφοτέρων. Σε τέτοιες περιόδους οι εταιρείες προμηθειών έχουν στα χέρια τους μεγαλύτερη δύναμη στον να καθορίσουν τις τιμές των αγαθών, κάτι το οποίο κατατείνει σε αύξηση τιμών. Πέραν τούτου, αυτές οι καθυστερήσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα μπορεί να καταστήσουν λιγότερο διαθέσιμα τα ενδιάμεσα αγαθά, οπότε σε συνδυασμό με την έλλειψη σε εργατικά χέρια ίσως το αποτέλεσμα να είναι να επιβραδυνθεί η ίδια η παραγωγή και η αύξησή της.

Τέλος, αφ’ ης στιγμής ο αριθμός των νέων μολύνσεων από κορωνοϊό αρχίσουν να βαίνουν μειούμενες, τότε θα υποχωρήσουν οι πιέσεις από τα εμπόδια στην παραγωγική ικανότητα και τις ελλείψεις προσωπικού, ανακουφίζοντας ως ένα βαθμό την εφοδιαστική αλυσίδα και βελτιώνοντας τους χρόνους παράδοσης, Πάντως, ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν πως η θεραπεία των προβλημάτων στο σύστημα εφοδιαστικής αλυσίδας δεν θα είναι γρήγορη.

Πηγή:kathimerini.gr