Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας ανακοίνωσε σήμερα ότι πούλησε 844 εκατομμύρια δολάρια στη διάρκεια της απ' ευθείας παρέμβασής της στην αγορά την 1η Δεκεμβρίου, την πρώτη από πέντε που πραγματοποίησε αυτό το μήνα για να περιορίσει την κατάρρευση της λίρας, η ισοτιμία της οποίας ανέβηκε αφού είχε φθάσει αυτή την εβδομάδα σε βάθη ρεκόρ.

Η τουρκική λίρα έφτασε φέτος σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ εξαιτίας της πίεσης του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν για νομισματική χαλάρωση. Έχασε μέχρι και 60% της αξίας της μέσα σ' ένα χρόνο πριν σημειώσει σημαντική άνοδο αυτή την εβδομάδα αφού η κυβέρνηση ανακοίνωσε μέτρα για την ενθάρρυνση των αποταμιεύσεων σε λίρες και την προστασία των καταθέσεων.

Τ.Ερντογάν: Η χώρα απέτρεψε κερδοσκοπικά παιγνίδια στην οικονομία

Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα πως η Τουρκία απέτρεψε κερδοσκοπικά οικονομικά παιγνίδια από ξένες και εγχώριες δυνάμεις, μετά την επιθετική ανάκαμψη της λίρας από ιστορικά χαμηλά επίπεδα αυτή την εβδομάδα.

Μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, του AKP, ο Ερντογάν δήλωσε πως το σχέδιο που ανακοίνωσε τη Δευτέρα για την προστασία των καταθέσεων σε λίρες πέτυχε το στόχο του.

Ο πρόεδρος επανέλαβε επίσης ότι δεν θα αφήσει τους Τούρκους να συντριβούν κάτω από τα επιτόκια και τον πληθωρισμό και ότι η Τουρκία θα βγει νικήτρια απ’ αυτή την οικονομική μάχη.