Ο κίνδυνος για το ενδεχόμενο ύφεσης στην Ευρωζώνη μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα έχει αυξηθεί σημαντικά, σύμφωνα με τις γνώμες οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters, ενόψει και της συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την ερχόμενη Πέμπτη από την οποία αναμένονται ανακοινώσεις για την αύξηση των βασικών επιτοκίων της ΕΚΤ.

Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα, η αποδυνάμωση του ευρώ έναντι του δολαρίου και οι ανησυχίες για το εύρος της ενεργειακής κρίσης λόγω του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, έχουν αυξήσει την ανησυχία των επενδυτών για ύφεση στην Ευρωζώνη και στις ΗΠΑ. Αυτοί οι προβληματισμοί πηγάζουν από την άνοδο στο κόστος δανεισμού που προκύπτει από τις αυξήσεις των βασικών επιτοκίων της ΕΚΤ και της της Fed στις ΗΠΑ, με στόχο την καταπολέμηση των πληθωριστικών πιέσεων.

Ύφεση, ύψος επιτοκίων και πληθωρισμός
Στην έρευνα του Reuters, που συμμετείχαν 63 οικονομολόγοι από τις 8 έως τις 15 Ιουλίου, σημειώνεται πως οι πιθανότητες ύφεσης στην Ευρωζώνη μέσα στο επόμενο 12μηνο τοποθετούνται στο 45%, έναντι του 30% που ήταν το αντίστοιχο ποσοστό σε παρόμοια έρευνα τον Ιούνιο.

«Πιστεύω πως ο μεγαλύτερος κίνδυνος ύφεσης για την Ευρωζώνη είναι στο δ' τρίμηνο του 2022 και στο α' τρίμηνο του 2023» ανέφερε ο Έρικ Νίλσεν, επικεφαλής οικονομολόγος της UniCredit.

Για τις αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ, οι περισσότεροι οικονομολόγοι εκτιμούν πως η ευρωτράπεζα θα αυξήσει κατά 25 μονάδες βάσης τα επιτόκια της την ερχόμενη Πέμπτη, όπως έχει προαναγγελθεί από αξιωματούχους της Φρανκφούρτης, με μια αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης από τον Σεπτέμβριο. Σημειώνεται πως σε ερώτηση όπου συμμετείχαν 35 οικονομολόγοι για το εάν η ΕΚΤ πρέπει να προχωρήσει εντός του Ιουλίου σε μεγαλύτερη αύξηση των επιτοκίων από τις 25 μονάδες βάσης, οι 19 απάντησαν πως χρειάζεται αύξηση 50 μονάδων βάσης.

Σύμφωνα με την έρευνα, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη εκτιμάται πως θα διαμορφωθεί στο 8,5% για το β΄ τρίμηνο του 2022, έναντι εκτίμησης για 8,3% στην έρευνα του Ιουνίου.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με την Eurostat, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη για τον Ιούνιο έφτασε το 8,6%, «τροφοδοτούμενος» από την αύξηση του κόστους της ενέργειας.