Η «μοίρα» της λίρας Αγγλίας είναι τέτοια, που την κάνει να μοιάζει τώρα ακόμα χειρότερη και από εκείνη του ευρώ.

Η επερχόμενη ύφεση της Βρετανίας, o διψήφιος πληθωρισμός και η κυβερνητική αλλαγή, αναμένεται να δώσουν πλήγμα στην βρετανική λίρα στους ερχόμενους μήνες. Αυτό οδήγησε τους επενδυτές να αντισταθμίζουν την πτώση έναντι του ευρώ, ακόμα και αν το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα δυσκολεύεται λόγω των κινδύνων στην παροχή αερίου.

«Συρρέουν» σε δικαιώματα αγοράς του ευρώ έναντι της λίρας, με την υψηλότερη συγκέντρωση τους να εντοπίζεται γύρω στις 85-87 πένες, κατά 3% υψηλότερα από την τρέχουσα τιμή διαπραγμάτευσης. Στην αγορά spot, το ευρώ έχει ήδη κερδίσει έναντι της λίρας περίπου 1% τις τελευταίες τρεις μέρες, ανακάμπτοντας από ένα χαμηλό τριμήνου στις αρχές Αυγούστου.

Το ευρώ αναμένεται να παραμείνει αδύναμο έναντι του δολαρίου φέτος. Η ήπειρος αντιμετωπίζει μια ενεργειακή κρίση, με ακόμα υπαρκτό τον κίνδυνο μιας διακοπής των παροχών αερίου από την Ρωσία, την ΕΚΤ να υστερεί στην αύξηση των επιτοκίων για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού, ενώ υπάρχει επίσης και η πολιτική κρίση στην Ιταλία.

Οι αναλυτές ωστόσο, είναι ακόμα πιο απαισιόδοξοι για τις προοπτικές της λίρας, με κάποιους να ποντάρουν στην διολίσθησή της σε ιστορικά χαμηλά έναντι του δολαρίου. Από την άλλη, η προειδοποίηση της BoE για μια μακρά ύφεση, εγείρει την πιθανότητα να αντιστρέψει την τρέχουσα πορεία της, μειώνοντας τα επιτόκια την επόμενη χρονιά.

«Με βάση τις τρέχουσες τιμές και αυτών που περιμένουμε μπροστά μας για τις τιμές του αερίου, συνεχίζουμε να βλέπουμε μια περίπτωση ανόδου της ισοτιμίας ευρώ-λίρας», σχολίασε ο Mikael Olai Milhoj, επικεφαλής αναλυτής στην Danske Bank, σύμφωνα με το Bloomberg. Βλέπει το ευρώ να ανεβαίνει στις 86 πένες τους επόμενους τρεις μήνες, μια εκτίμηση ευθυγραμμισμένη με την συγκλίνουσα εκτίμηση της αγοράς.