Κανείς δεν βγαίνει νικητής από έναν εμπορικό πόλεμο, δήλωσε σήμερα η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, προειδοποιώντας ότι ο οικονομικός αντίκτυπος των αμερικανικών δασμών στις εισαγωγές θα είναι σοβαρός εάν άλλες χώρες απαντήσουν με τους δικούς τους περιορισμούς.

Χθες, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε το σχέδιό του να επιβάλει υψηλούς δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, προειδοποιώντας την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι θα υποστεί έναν «μεγάλο φόρο» διότι δεν συμπεριφέρεται σωστά στις ΗΠΑ σε ό,τι αφορά στο εμπόριο.

«Ο μακροοικονομικός αντίκτυπος θα ήταν σοβαρός, όχι μόνο εάν λάμβαναν μέτρα οι ΗΠΑ, αλλά κυρίως εάν άλλες χώρες επρόκειτο να προχωρήσουν σε αντίποινα, ιδιαίτερα αυτές που θα επηρεάζονταν περισσότερο, όπως ο Καναδάς, η Ευρώπη και ειδικά η Γερμανία», δήλωσε η Λαγκάρντ δήλωσε στο γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό RTL.

«Σε ένα επονομαζόμενο εμπορικό πόλεμο, που προκαλείται από αμοιβαίες αυξήσεις δασμών εισαγωγής, κανείς δεν κερδίζει, συνήθως βρίσκει κανείς χαμένους και στις δύο πλευρές», δήλωσε η Λαγκάρντ, προσθέτοντας ότι ελπίζει πως ο Τραμπ δεν θα υλοποιήσει την απειλή του για τους δασμούς.

Ωστόσο, η Λαγκάρντ άφησε να εννοηθεί ότι ο Τραμπ ίσως και να δικαιολογείται ως ένα βαθμό να απειλεί με δασμούς, λέγοντας ότι υπάρχουν «ορισμένοι καλοί λόγοι» να διαμαρτύρεται κανείς για τη σημερινή κατάσταση.

«Υπάρχουν κάποιες χώρες στον κόσμο που δεν σέβονται τις συμφωνίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και οι οποίες επιβάλουν τη μεταφορά τεχνολογίας. Η Κίνα είναι μια περίπτωση σε αυτό το θέμα, αλλά δεν είναι η μοναδική χώρα με τέτοιες πρακτικές», δήλωσε.

Η Λαγκάρντ χαρακτήρισε το παγκόσμιο εμπόριο κινητήριο δύναμη για την ανάπτυξη, την καινοτομία και την ανταγωνιστικότητα και προειδοποίησε ότι η όποια απειλή για το εμπόριο δημιουργεί κινδύνους για την παγκόσμια ανάπτυξη.

«Εάν το παγκόσμιο εμπόριο ετίθετο σε κίνδυνο από τέτοια μέτρα (δασμούς), θα αποτελούσαν φορέα χαμηλότερης ανάπτυξης και επιβράδυνσης του εμπορίου. Ο αντίκτυπος στην ανάπτυξη θα ήταν τρομερός», δήλωσε.

Η Λαγκάρντ δήλωσε ότι έχει την εντύπωση πως ο Λευκός Οίκος δεν είχε σκεφθεί διεξοδικά τους κινδύνους από πιθανά αντίποινα.

«Φαίνεται πως δύο στρατόπεδα μάχονται για το κατά πόσο θα εφαρμόσουν τέτοια μέτρα και ένα από τα στρατόπεδα κέρδισε το πάνω χέρι», δήλωσε.

Η Λαγκάρντ προειδοποίησε επίσης και κατά της αυξανόμενης ανισότητας στα εισοδήματα. «Η επιδείνωση των υπερβολικών ανισοτήτων είναι εμπόδιο για τη βιώσιμη ανάπτυξη», δήλωσε, προσθέτοντας ότι οι κυβερνήσεις χρειάζεται να εφαρμόσουν δημοσιονομικές και κοινωνικές πολιτικές καθώς και πολιτικές στην παιδεία και την υγεία για να αντιμετωπίσουν την ανισότητα.