Ο επενδυτικός βραχίονας της φινλανδικής κυβέρνησης δαπάνησε περίπου 844 εκατ. ευρώ (1,04 δισεκ. δολάρια) για να «χτίσει» ποσοστό 3,3% στην Nokia με στόχο να ενδυναμώσει την εθνική επιρροή στη εταιρία κατασκευής εξοπλισμού τηλεπικοινωνιακών δικτύων.

Η Nokia ήταν κυρίαρχος στην παγκόσμια αγορά κινητών τηλεφώνων πριν από μία δεκαετία και η κατάρρευσή της ήταν βασική αιτία για μια δεκαετία οικονομικής στασιμότητας, από την οποία η Φινλανδία μόλις ανακάμπτει. Πλέον, επικεντρώνεται στην βιομηχανία τηλεπικοινωνιακών δικτύων, όπου ανταγωνίζεται τη σουηδική Ericsson και την κινεζική Huawei. Απασχολεί 6.300 άτομα στη Φινλανδία από τα περίπου 102.800 σε όλο τον κόσμο.

«Πιστεύουμε ότι αυτό θα είναι μια καλή επένδυση. Θα πρέπει να θυμάται κανείς ότι η Nokia είναι η μεγαλύτερη εταιρία της Φινλανδίας και η φινλανδική της ιδιοκτησία είναι μέλλον περιορισμένη», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Solidium Άντι Μάκινεν στο Reuters.

Η Solidium, ο κρατικός επενδυτικός βραχίονας, ‘έχτισε’ το ποσοστό αγοράζοντας μετοχές στις αρχές του 2018. Για να χρηματοδοτήσει την επένδυση στη Nokia μείωσε το ποσοστό της στη σουηδική εταιρία τηλεπικοινωνιών Telia, τη χαλυβουργία SSAB και την εταιρία συμμετοχών Sampo.