Βουτιά κατέγραψε σήμερα η στερλίνα μετά τη δημοσιοποίηση της εισήγησης του γενικού εισαγγελέα της Βρετανίας, ο οποίος έκρινε ότι ο «νομικός κίνδυνος» του backstop παραμένει «αμετάβλητος», αυξάνοντας τις πιθανότητες να απορριφθεί η συμφωνία για το Brexit σήμερα το βράδυ στο κοινοβούλιο.

Ο γενικός εισαγγελέας Τζέφρι Κοξ δήλωσε σήμερα ότι η αναθεωρημένη συμφωνία διαζυγίου με την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν παρέχει στη Βρετανία τα νόμιμα μέσα για να αποχωρήσει μονομερώς από τη λεγόμενη ρύθμιση του backstop στην περίπτωση που προκύψουν «δυσεπίλυτες διαφορές».

Η εισήγηση του Κοξ είναι κρίσιμης σημασίας προκειμένου να πεισθούν οι ευρωσκεπτικιστές βουλευτές στο Συντηρητικό Κόμμα της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, και η ίδια ήλπιζε ότι οι αλλαγές στη συμφωνία του Brexit αναφορικά με το ιρλανδικό backstop, ή το πρωτόκολλο, που διασφαλίστηκαν αργά χθες θα προσέφεραν αρκετές εγγυήσεις για να περάσει η συμφωνία της από το κοινοβούλιο.

Μέσα σε μερικά λεπτά, η λίρα έχασε πάνω από 1% έναντι του ευρώ και του δολαρίου. Στις 13:15 ώρα Ελλάδας, η ισοτιμία της διαμορφώθηκε στο 1,3046 δολάριο από το 1,3150 αργά χθες. Έναντι του ευρώ, η ισοτιμία της διαμορφώθηκε στις 86,37 πένες από τις 85,50 πένες χθες.