Ανοδικά κινείται και σήμερα το ευρώ σε πείσμα των ανησυχιών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.Το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν νωρίς το απόγευμα στα 1,114 δολ. από το επίπεδο των 1,2260 δολ. που έκλεισε χθες το βράδυ στη Νέα Υόρκη.

Το ευρωπαϊκό νόμισμα συνεχίζει ακάθεκτο την ανοδική του πορεία, παρόλο που σήμερα παρενέβη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διά του αντιπροέδρου τους Β. Κονστάντσιο. Ο κεντρικός τραπεζίτης εξέφρασε την ανησυχία του για τους κινδύνους που κρύβει μία ανεπιθύμητη ανατίμηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ευρωπαϊκού νομίσματος.

Σημειώνεται ότι η συνεχιζόμενη άνοδος του ευρώ δεν συμβάλλει στην ενίσχυση του πληθωρισμού σε επίπεδα πλησίον του 2%. Παράλληλα, ο ίδιος δήλωσε ότι δεν βρίσκεται στις προτεραιότητες της ΕΚΤ αλλαγή προσανατολισμού στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Στην παρούσα φάση, το πρόγραμμα προβλέπει, μηνιαίως, τις αγορές ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά, ύψους 20 δισ. ευρώ, τουλάχιστον έως το τέλος Σεπτεμβρίου.

Ο πρόεδρος της γερμανικής κεντρικής τράπεζας Γενς Βάιντμαν, ο οποίος αποτελεί ένας από τους επικριτές του προγράμματος, δήλωσε σε συνέντευξή του ότι το πρόγραμμα θα πρέπει να ολοκληρωθεί εντός του έτους. Στη δευτερογενή αγορά ομολόγων στην ΗΔΑΤ δεν καταγράφηκαν σήμερα συναλλαγές.

Η απόδοση του νέου 10ετούς ομολόγου λήξεως 30-01-2028 διαμορφώθηκε στο 3,77%, με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού ομολόγου με απόδοση 0,55% να διαμορφωθεί στο 3,22%.

Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαίνονταν στο -0,186% από -0,188%. Στη διάρκεια των 9 μηνών, διαμορφώθηκε στο -0,223%, στο εξάμηνο διαμορφώθηκε στο -0,274%, στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο - 0,327% και, τέλος, στο μήνα, το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο -0,369%.

Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/δολαρίου, που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διαμορφώθηκε στα 1,2203 δολάρια.